Sokat tettek az önkormányzat intézményeinek fejlesztéséért

2019.01.10. 07:00

A kivitelezés esztendeje volt 2018 Csákvár életében

Az elmúlt négy évben 21 olyan fejlesztésre, felújításra pályázott a város vezetése, amely a településen élők mindennapjainak jobbítását hivatott szolgálni. Ezek keretében több mint 4 milliárd forint támogatás került Csákvárra. Illés Szabolcs polgármesterrel a 2018-as évre tekintettünk vissza.

Borsányi Bea

Decemberben rakták le az új közösségi tér és könyvtár alapkövét, amelynek megépülése az idei év egyik kiemelkedő projektje lesz

Milyen évet zárt Csákvár?

– Jót. Két évvel ezelőtt azt mondtam, 2016 az ötletelés, 2017 a tervezés, 2018 pedig a kivitelezés éve lesz. Most, hogy mind a három esztendő eltelt, elmondhatom, sikerült ezt a felvázolt menetrendet betartanunk. Az elmúlt években eltervezett fejlesztéseink – egy kivételével – mind megvalósultak, illetve folyamatban vannak. Az ipari parkkal kapcsolatos pályázati tervünk azért hiúsult meg, mert annyira felmentek az építőipari árak, hogy az önkormányzat nem tudta volna a kivitelezéshez hozzátenni a szükséges önrészt.

Decemberben rakták le az új közösségi tér és könyvtár alapkövét, amelynek megépülése az idei év egyik kiemelkedő projektje lesz

A tavalyi év fejlesztései között melyik az, amelyik már régóta aktuális volt és most sikerült megvalósítani?

– Az önkormányzati intézményhálózat fejlesztését emelném ki, ami már a mostani ciklus elejétől kezdve váratott magára. Tavaly úgy alakultak a dolgaink, hogy a rendelő visszavásárlásával és felújításával, majd az óvoda és az iskola felújításával nagyot léptünk előre. Az egészségügyi és az oktatási intézmények megújítása régi adóssága volt Csákvárnak. Minden további fejlesztés – így többek között a Szabadság téri park újjászületése, a Rákóczi utca új burkolata, új parkolók kialakítása a Kossuth utcán, buszmegállók felújítása, az új Ébner-ház megépülése – inkább csak hab volt azon a bizonyos tortán. A lakosok szempontjából azonban a rendelő, az óvoda és az iskola felújítása volt a legfontosabb. Így 21. századi körülmények között működhet az egészségügyi alapellátás, illetve az oktatási intézmények lépést tudnak tartani a gyermekek növekvő számával.

Több mint 4 milliárd forintot költött magára Csákvár az elmúlt években, ám ebben vannak nagyobb beruházások is.

– Nagyjából 2,5 milliárd forintba került a szennyvízberuházás, a 8126-os út felújításának pedig mintegy 900 millió forint lesz a költsége. Ha ezeket levonom, akkor is marad durván 1,5 milliárd forint, amit a többi projektünkre elkölthettünk és ebben van saját forrás is. Ez is mutatja, hogy az önkormányzat költségvetése stabil.

Illés Szabolcs polgármester
Fotó: Archív

Mi az idei év legnagyobb projektje?

– A Szabadság téren december 20-án leraktuk az új közösségi tér és könyvtár alapkövét. Ha minden a tervek szerint alakul, október körül át is adhatjuk. Futnak az egyéb EFOP-os pályázatok, mint például a helyi identitás megőrzése vagy a helyi közszolgáltatások fejlesztése és erősítése. Utóbbiból rendeztük meg az adventi programjainkat, amelyek a korábbiaknál magasabb színvonalúak voltak. De tervezünk képzéseket az önkormányzati dolgozóknak és a lakosságnak is.

Ha már szó esett az adventi programokról: széles skáláját kínálja a város – és itt nem csak az önkormányzatról van szó – a rendezvényeknek is.

– Szerencsére a színvonalas programok vonzzák a lakosságot, van igény a kulturális és más közösségi rendezvényekre. Kiemelném a tavaly első alkalommal megrendezett családi bringanapot, ami felvezető rendezvénye a májusra tervezett Vértes Natúrfesztnek. Ilyen jellegű – sport és szabadidő – rendezvényünk eddig nem volt.

Megújult a város központjában a park, amely kellemes kikapcsolódást nyújt és találkozási ponttá is válhat
Fotó: Archív

Mi az, amit még meg kell oldani?

– Sok feladatunk van még. Az elmúlt öt évben léptünk ugyan előre, de vannak még hiányosságok, amiket pótolni kell. Ilyen például a csapadékvíz-elvezetés, az úthálózat és a közvilágítás fejlesztése, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A közvilágítás fejlesztése érdekében már tettünk lépéseket, remélhetőleg ez még ebben a ciklusban le is zárul majd.

Mi lesz 2019 mottója?

– A stabilitás megőrzése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában