A közfoglalkoztatottak számát évről évre csökkentik

2019.01.09. 07:30

Átmeneti foglalkoztatás Sárbogárdon

A gazdaságfejlesztésnek a Mezőföld és a Sárrét mezőgazdasági adottságaira kell elsősorban fókuszálnia – mondta el lapunknak Sükösd Tamás polgármester. A közmunkában is az értékteremtésre törekszenek – tette hozzá.

V. Varga József

Sükösd Tamás polgármester és Venicz Anita jegyző. A legfontosabbnak ítélik, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra

Fotó: FMH Archív

A közfoglalkoztatás a munkaviszony speciális, támogatott formája, amelynek célja, hogy a foglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatás a jelenlegi piaci és gazdasági környezetben számottevő lehetőséget jelent a hátrányos helyzetű álláskeresők átmeneti, határozott időtartamú foglalkoztatására.

– A közfoglalkoztatottak számát évről évre csökkenteni szeretné az önkormányzat – hangsúlyozta Sükösd Tamás polgármester. Mindez sikerül is, hiszen míg 2015-ben összesen 500-an álltak alkalmazásban, addig 2018-ban 350-en, bár a tervezett létszámkeretet 66 fővel túllépték. A csúcsidőszak májustól júliusig tartott, ekkor egyidejűleg 195 fő volt az állományi létszám. A városvezetés továbbra sem tartja szerencsésnek, ha a településen az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

A Start mezőgazdaság programban 7,81 hektáron gazdálkodtak értékteremtő módon. A foglalkoztatási lehetőségek javítása érdekében a külső településrészeken – Kislók, Rétszilas, Pusztaegres, Sárhatvan – önkormányzati tulajdonú földterületek bevonásával bővítették a foglalkoztatást, illetve Sárbogárdon is új földterületeket vettek művelésbe.

Sükösd Tamás polgármester és Venicz Anita jegyző. A legfontosabbnak ítélik, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerőpiacra
Fotó: FMH Archív

A Start közút főbb munkái közé tartozott a Bajcsy-Zsilinszky utcában a járda felújítása, a sárhatvani ravatalozónál előtető készítése, Pusztaegresen parkolók kialakítása, Sárszentmiklóson az Ady Endre utcai buszmegálló mögötti csapadékvíz elvezetése. Az útjavítási, kátyúzási munkák során 10 tonna hidegaszfaltot és 300 tonna zúzalékot használtak fel.

A Start belvízvédelem programban elvégezték a csapadékvíz-levezetők karbantartását, kaszálását, árkokat és átereszeket tisztítottak, iszapoltak. A kitermelt iszap és föld mennyisége meghaladta az 500 köbmétert. Több alkalommal kaszálták a belterületi és a külterületi árkokat.

A 2019-es foglalkoztatás során változatlanul fenn kívánják tartani a korábban Start néven futó programokat (összevonva a közút és belvíz programot, ezáltal is csökkentve a létszámot), valamint az intézményi feladatellátást. A múlt évről áthúzódó közfoglalkoztatottak létszáma január, illetve február végéig 102 fő, melyből 54-en intézményi kisegítő feladatokat látnak el. Március elsejétől újabb, mintegy 200 fős létszámkerettel terveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában