20 év alatt 200 fővel nőtt a lakosság

2019.01.11. 07:00

Nadap, a béke szigete

A Velencei-hegység keleti végének lankáin elhelyezkedő, több mint 600 lakosú település csendben, de töretlenül fejlődik évtizedek óta. Vajon milyen évet zárt 2018-ban?

Borsányi Bea

A fő utca mentén mintegy egy kilométer hosszan újulhat meg a járda 2020-ra

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Néhány beruházásunk a bürokrácia miatt szenved késedelmet, ám a tavalyi évre tervezett jelentősebb fejlesztéseinket sikerült megvalósítani – kezdte az értékelést Wagner Péter, aki 21. éve Nadap polgármestere. – Ezek egyike a régi vízelvezető rendszer, ami a Barackos utca-Akácfa sornál található, és ami az évek alatt tönkrement. Tavaly pályázati pénzből meg tudtuk csinálni. Sikeresen pályáztunk az úgynevezett Murva út aszfaltozására, illetve ennek folytatásaként Pázmánd irányába egy „egérút” kialakítására, amire azért lenne szükség, mert jelenleg egy utcán lehet csak megközelíteni a falu új lakórészét. Ez ugyan nem kivitelezhető az elnyert 15 millió forintból, de az önkormányzatnak megvan az anyagi fedezete az elképzelés megvalósítására.

Volt még egy harmadik, nagy volumenű projektje is a 2018-as évnek: egy 40 telkes új lakóterület közművesítése. Bár ezt az önkormányzat csak koordinálta, illetve ha kellett, megelőlegezte a szükséges összeget, de valójában az ingatlantulajdonosok finanszírozták. A területet eredetileg termelőszövetkezeti résztulajdonba kapták a tagok, ám később a tulajdonosok, illetve az örököseik úgy gondolták, belterületbe vonatják és megosztatják. Ebben a nadapi önkormányzat is segítséget nyújtott, hogy a falu tovább tudjon fejlődni. Az utóbbi idők családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően pedig megindult a telkeken az építkezés.

Wagner Péter huszonegy éve polgármester Nadapon
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A beköltözők nemcsak új házakat építenek, hanem a régi, 70–80-as években épült házak is új gazdára leltek. A település fejlődését az is jól mutatja, hogy 20 év alatt durván 200 fővel nőtt az itt élők száma. Ehhez persze kellett az önkormányzat és a lakosok előrelátása is az új építési telkek kialakításához – mondta a polgármester, aki úgy látja, szép jövő előtt állnak. A településnek gyönyörű a fekvése, egy helyi mondás szerint Nadapon minden telek panorámás. Közel van az autópálya, Fehérvár és Budapest is könnyen elérhető. Ahogy sokan az országban, itt is az idegenforgalmat szeretnék erősíteni, valami olyannal, ami csöndes, tájba illő és nem zavarja a lakosságot. Mi lehet ez?

– Például egy íjjászpálya, amit az évtizedek óta nem használt futballpályán lehetne kialakítani. A települést egyébként bekapcsolták a Budapest– Balaton kerékpárútvonalba is, amelyet a Pázmánd és Kápolnásnyék irányába haladó mezőgazdasági útvonalon terveznek kialakítani. Ez természetesen állami pénzből valósulhat majd meg. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, a településen élők nem szeretnék, ha zajos idegenforgalmi élet lenne a faluban – árulta el Wagner Péter, aki azt is megemlítette, Nadap lakossága hatalmasat változott az elmúlt évtizedekben. A teljes mértékben sváb településről öt család kivételével mindenkit kitelepítettek a háború után. A helyükre Nógrádból betelepített bányászok és az „őslakosok” is elhaltak már. Ezzel a régi közösségi élet is megszűnt, az újonnan beköltözöttek már nem igénylik a közös programokat.

A fő utca mentén mintegy egy kilométer hosszan újulhat meg a járda 2020-ra
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

És hogy mik a további tervek? Tavaly év végén újabb 15 millió forintos támogatást nyert a település, amelyből a fő utca teljes hosszában, várhatóan 2020-ra megújulhat a járda. A hosszú távú elképzelések között pedig a régi TSZ udvar igazgatási központtá alakítása szerepel, ahol modern körülmények között kapna helyet az önkormányzati hivatal, a könyvtár, valamint egy kulturális tér. Így a jelenlegi hivatal épületében kényelmesebben elférne a felnőtteket és gyermekeket is ellátó orvosi rendelő és a csecsemőtanácsadás. Erre azonban még meg kell találni a megfelelő pályázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában