szüret, bornapok és sportparkok

2019.01.10. 11:30

Élet az Északnyugati átjárón – Visszatekintő Mór és környékére

Eltelt a 2018-as esztendő és a 81-es főút mellett gyöngyfüzérként sorakozó települések kivétel nélkül jó évet tudhatnak maguk mögött, ezért mindegyik főterén boldogan, szép jövőt remélve ünnepelték a karácsonyt.

Palocsai Jenő

Huszadik alkalommal csaptak össze török hagyományőrzők és magyar lovagok a Csókakői Várjátékokon Fotó: Rozsnyai Dominik

Mór

A város újabb eredményes éven van túl. A folyamatos fejlődés és változás mellett mindig van idő a hagyományos, kulturális rendezvényekre. Nagy sikere volt a tavaszi Szent György Heti Vigasságoknak és a Nyári Zenei Esteknek is. A Móri Írok és Képzőművészek Egyesülete is többször kiállított, sőt szervezésében a ligetben is készültek az alkotások, így az arra járók figyelemmel kísérhették a művek születését.

Bármilyen esemény zajlott is a tavalyi évben a városban a Móri Ifjúsági Fúvószenekar mindig jó hangulatot varázsolt. Acsai Sándor karmester és az egyesület vezetősége levezényelte a Móri Bornapok fúvószenei fesztivál részével kapcsolatos feladatokat is. A bornapok is egyre komolyabb méreteket öltő, igazi országos rendezvény lett. Ezt jelzi a meghívott fellépők és a miattuk oda látogató vendégek egyre növekvő száma. A rendezvények mellett már megszokott dolog, hogy közben az infrastrukturális fejlődés nem áll le, csak szünetel.

– Az elmúlt években nagy feladat volt az európai uniós pályázatok teljesíthetősége és a meglehetősen szűk határidők. Sok áthúzódó munka van és jelenleg is zajlik ezek egyeztetése – mondta Fenyves Péter polgármester. A vezető szerint a kivitelezési kapacitás szűkössége is okoz némi fejtörést. Véget ért az év, így készülnie kell a költségvetésnek, mely egy kicsit más, mint a többi, hiszen nemcsak évértékelés, hanem talán az elmúlt öt év munkájának a vizsgája is. Nemcsak egy év zárul le, hanem egy ciklus is, mondta a városvezető, aki hozzátette: – Nem készítünk választási költségvetést, hanem az eredeti terveknek megfelelően visszük tovább a város fejlesztését, mert egy projektekben gazdag időszak áll előttünk.

Pusztavám

A Mór szomszédságában található, azzal szoros összeköttetésben lévő település is fejlődött az elmúlt évben. A Művelődési Ház és Községi Könyvtár egy pályázat lehetőségével élve informatikai beruházással gazdagodott. Közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztését támogatta ez a lehetőség. Belevágtak és sikerrel zárult a projekt, emellett természetesen a civil szervezetek is megtartották szokásos rendezvényeiket, ahogy a település is a falunapot és bálokat. Nem feledkeztek meg a szépkorúakról sem, akiknek nemcsak finomságokkal, hanem operett és musical programmal is kedveskedtek. A Szivárvány óvoda és bölcsőde is gazdagodott egy hangosításhoz elengedhetetlen rendszerrel, CD lejátszókkal és kesztyűbábokkal. Természetesen a Lisztmayer János által vezetett településnek is vannak fejlesztési tervei, melyek 2019-ben haladnak tovább.

Huszadik alkalommal csaptak össze török hagyományőrzők és magyar lovagok a Csókakői Várjátékokon
Fotó: Rozsnyai Dominik

Magyaralmás

Korábban azt szoktuk mondani, hogy a főút mellett bújik meg a falu, azonban azok az idők már elmúltak. Az egyik legújabb utca már a 81-es felé néz, új fekete aszfaltsáv látható a nagy forgalmú útról. Egyre színesebb, egyre gazdagabb a társadalmi élet, mindig újabb programokkal és ötletekkel állnak elő úgy a civil szervezetek, mint az önkormányzat.

A 2018-as évben komolyan meggyűlt a baja a településnek egy tartós esőzés után a csapadékvíz-elvezetéssel. Sokan dolgoztak polgárőrök, civilek és gépek a víz miatt, ami elárasztotta az utakat, pincéket sőt az egyik családi ház lakott részét is. Varga Leonóra, a település polgármestere is részt vett a károk elhárításában, de zászlóshajója volt azoknak a kulturális programoknak is, melyeknek a falu művelődési háza adott otthont.

A polgármester asszony elmondta: – Az elmúlt időszak rengeteg nehézség és kihívás elé állított bennünket mind a projektek, mind pedig a működés és gazdálkodás területén, mindezek ellenére a várt eredmények nem maradtak el. Folyamatban vannak a beruházások és azon dolgozunk, hogy sikeresen lezáruljanak. A tavalyi év eredményei közül hivatalunk tetőcseréjét emelném ki, mely saját erőből tudott megvalósulni. A jövőre nézve újabb feladatokat és célokat tűztünk ki, ám elérésükhöz továbbra is mértéktartó, fegyelmezett gazdálkodás szükséges. A nehéz pénzügyi helyzet ellenére sem maradtak el a civil támogatások, a kulturális és szabadidős programok. A vezető bízik abban, hogy a falu fejlődése az elkövetkezendő időszakban is folytatódik.

Csókakő

Számos beruházás valósult meg az elmúlt évben, és több bent lévő pályázat megvalósításával is előrébb jutott a falu, úgy hogy saját erőből az óvoda, az iskola felső épületének és az orvosi rendelő tetőhéjazatának cseréje is megvalósult, emellett számos külterületi út felújítása is megtörtént.

A rendezvényeiket is megtartották, idén huszadik alkalommal zajlott a Csókakői Várjátékok, és 40 éve töretlen elhatározásként, Csókakő kispályás labdarúgó bajnoksága a Téli Kupa is megörvendeztette a sportbarátokat, számos más rendezvény mellett.

Több ma is használt járdát 1947-ben építették és adták át az akkori önkormányzat elöljárói, pedig stratégiai fontosságú a Kossuth és a Vár utcai járda állapota, mivel a vár felé vezető út, emellett az országos kék útvonal, valamint a Mária út része. – Külön öröm számunkra, hogy a BM-es sportpark is megvalósult az elmúlt évben 9,8 millió forint értékben, mondta Fűrész György polgármester.

Támfal még nem volt ilyen szép, mint a sárkeresztesi. A bodajki Hang-Szín-Tér növendékei vették kezelésbe
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Csákberény

Itt is zajlottak a rendezvények, és ahogy ezt a kis Vértesbe ágyazott falut ismerhetjük, kiemelt szerepet szerephez jutott a szőlő, a bor, illetve az ahhoz kapcsolódó hagyományok. Azonban nemcsak a múltban élnek, hanem a jövőbe is néznek, ezért szakmai rendezvények, borverseny, bormustra, sőt pálinkaverseny is van a faluban. A 2018-as évben is elkészült az óriástakaró, de színes szivárványszobát is kialakítottak a helyi művelődési házban, horgolt négyzetekkel borítva a falakat és a plafont.

Vécsei László, a település vezetője két dolgot emelt ki a tavalyi évre visszaemlékezve. Az egyik az, hogy sikerült újra kiadni Sobor Antal Perelj uram! című könyvét, mely az önkormányzat, a helyi református egyházközség, valamint az Alba Civitas Történelmi Alapítvány összefogásával jelent meg.

A másik szintén egy műalkotás, ami nagy eredménye a tavalyi évnek. Izgatott várakozás előzte meg a Csákberényről szóló filmet, melyet az év közepén mutattak be a helyi művelődési házban, illetve az annak oldalában kialakított kertmoziban. A Vértesi Natúrparkhoz tartozó 17 települést mutatja be egy sorozat és ennek a negyedik epizódja kifejezetten Csákberényről szól. A 70 perces dokumentumfilm megálmodója Viszló Levente, az operatőr Karácsony Sándor.

Sárkeresztes

Kräling János, a település polgármestere elmondta, hogy a 2018-as év úgy foglalható össze, hogy a felkészülés éve volt. A régi orvosi rendelőt szociális intézménnyé alakították át és ez már el is készült, de vannak további, nyertes pályázataink, melyek előkészületei az elmúlt évben zajlottak és az ezzel kapcsolatos munka gyümölcse idén érik be. A tervek szerint már február végén megtörténhet a munkaterület átadása. Mezőgazdasági és zártkerti útprojektek vannak folyamatban és hamar megkezdődik majd a beruházás látható része. Nem kevesebb, mint két hét múlva lezárul a közbeszerzés és ha minden a tervek szerint alakul, akkor legkésőbb nyár végén elkészülnek ezek a beruházások.

A közösségi programok a megszokott mederben zajlottak, kifejezetten gazdag a civil élet, így hát avattak szobrot és megemlékeztek a két világháború áldozatairól. Egy általános iskolás fiú forgatott filmet, mely a második világháború sárkeresztesi eseményeit eleveníti fel olyan szereplőkkel, akik már akkor is a településen élétek, pár éves gyermekként.

A 2018-as Móri Borkirálynő, Gruber Nóra
Fotó: Hrubos Zsolt

Gánt

A közel 900 lelket számláló község számára is sok mindent hozott a tavalyi esztendő. A legtöbb esemény, ami a faluban zajlott az hagyományos. Nem csak abból a szempontból, ahogy ez sok más község esetében megszokott. Nem attól, hogy évek hosszú során át újra meg újra ismétlődő módon azonosak a rendezvények. Gánt az utóbbi időben egyre inkább vagy még inkább őrzi sőt, éli hagyományait, ami szorosan kötődik a bányászathoz és a sváb hagyományokhoz és szokásokhoz. Minden évben megemlékeznek Kápolnapuszta tragédiájáról is, amit kis híján elfelejtett a világ. Ők nem hagyják ezeket a dolgokat a feledés homályába veszni, ezért minden évben felcsendül a zene, a dal és a vers a kápolnapusztai temető gondozott sírkertjében, ahogy felcsendül a dal a település faluházában is, német és magyar nyelven. A település polgármestere Spergelné Rádl Ibolya minden alkalommal népviseletben köszönti az ilyen jellegű rendezvények közönségét. Arra a kérdésünkre, hogy mit emelne ki a 2018 -as esztendő eseményeiből, azt mondta: Bár a rendezvények nagyjából hasonlóan zajlottak, mint tavaly mégis ki kell emelni a Gánti Bányász és Falunapot, ahol több mint 1500-an fordultak meg.

Söréd

Végh Rudolf polgármester a közösségi összetartást emelné ki a 2018-as évre visszagondolva. Mint elmondta sok régi hagyományosnak mondható rendezvény van a településen, ahol meg tudta mutatni a közösség, hogy van erő és összefogás az itt élőkben. Lehet az a Mihály-napi szüreti felvonulás, a kolbásztöltő ünnep, mely januárban van, vagy a téltemető, mely esetében a felvonulást kiszebáb-égetés, azt pedig táncház követi. A színes programokra sokszor a település fele kivonul. Nemcsak hagyományos rendezvények voltak, hiszen mindig vannak új ötletek, új lehetőségek, így ami nem volt eddig, az még lehet hagyomány. A tavalyi év egyik nagy eredménye a közös szüret. A szőlőhegyen a falu tulajdonába került az utolsó nádfedeles présház. Az ingatlanhoz tartozó területen együtt szedte a falu apraja-nagyja a szőlőt, amiből karácsonyra elkészült a falu bora.

Természetesen folytatódik a település fejlesztése. A tavalyi évben komoly előrelépést mondhatnak magukénak a járdaépítésben és az utak felújításában, ami a település vezetője szerint idén folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában