Anyukám, diktáld csak: mit is vegyek?

2019.02.14. 07:02

Zöldségfélékből nagy a felhozatal a székesfehérvári piacon

A városi piacra indultam szerdán reggel, de be kell vallanom, a hajnali 5 órai nyitást bizony lekéstem.

V. Varga József

Zöldségfélékből nagy a felhozatal!

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„Mi itt voltunk!” – mér ki éppen a zsákból a szépasszonynak 3 kiló krumplit a köpenyes férfiú. „És a kuncsaftok?” – firtatom. „Úgy hét körül jött az első fecske…” A burgonya ára 150 és 298 forint között mozog (urambocsá! majdnem 300-at írtam). Itt a piros! Hol a piros? Mármint az alma, amely a magyar szívnek talán a legkedvesebb gyümölcs. Az egyik standnál (neveket nem akarnak a hölgyek mondani) üde, mosolygós a kínálat: az árak 250 és 350 forint körül mozognak.

Zöldségfélékből nagy a felhozatal!
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Ferencné, Lídia őstermelő Abáról. Még kevesebb a munka a zöldség körül, ezért találom most az asztal mögött, mert általában pénteken és szombaton jön Fehérvárra. „Azok erős napok” – mondja, miközben sorban szolgálja ki vevőit. Az egyik hölgy kifejezetten paszternákot keres, a másik krumplit és hagymát visz, a kalapos úr visszalép még három szép céklagumóért. „Anyukám, diktáld csak: akkor mit is vegyek?” – sasszézok oldalra kicsit. „Mondd te az árakat!” – nincs apelláta. „Háát, kápia paprika: 1298 forint (kg). Sárgarépa: 400. Zöldséggyökér: 1100. Vöröshagyma: 330. Kelkáposzta: 498. Vajretek: 350. Karfiol: 200. Tojás: 40 forint (db).” „Tudod, mit? Hozz inkább halat!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában