2019.03.01. 07:20
Receptverseny: a Kárpát-medence ízei olvasóinktól
Nagy fába vágtuk a fejszénket, a siker pedig elsősorban szerkesztőtársainkon, vagyis az olvasóinkon múlik. A megyei lap egy olyan szakácskönyvet állít össze receptjeik alapján, mely felöleli a Kárpát-medencében élő magyarság ízvilágát, másrészt a hazánkban élő nemzetiségek sajátos ételeit.
Prohászka Béla olvasóinkkal együtt főz
Fotó: Imre György
A könyv lektora Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Elmondta, bizonyára öröm lesz az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet küldenek be, ezekből pedig mindenki profi tálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Hozzátette, az igazi magyar ételek őrölt fűszerpaprikával készülnek, ilyen a csirkepaprikás, a halászlé, a gulyás, a többit mind átvettük történelmünk folyamán. Meghagytuk eredetiben vagy magyarrá tettük a mi ízvilágunk, fűszerezésünk szerint.
– A lakóhelyváltozások miatt olyan ételek is megjelentek a megyében, melyek sokáig az adott nemzetiség hiánya miatt nem voltak jellemzőek – ecsetelte Prohászka Béla. Míg nálunk ínyencételeket készítenek a nemzetiségek, addig a határokon túl, főként Erdélyben a magyar konyha virágzik. Az ottani csorbaleves alakult át nálunk jellemzően raguvá. Gerbeaud Emil és a Gundel révén francia ételek is teret nyertek. Még korábban Mátyás király felesége, Beatrix révén olasz alapanyagokat, ízeket ismertek meg a magyarok. A török korból is rengeteg étel származik. Az osztrákoktól jöttek be a kelt tészták, az islerek, linzerek. Mivel a megyei lap internetes kiadása mindenhova eljut, a határon túlról is számítunk receptekre. Várjuk a hozzávalókat négy személyre és az elkészítés módját. Az albumban helyet kapnak a mindenmentes ételek is, az egészséges táplálkozást népszerűsítve.
– Aki tud, küldjön be előétel, leves, főétel, desszert ételsort, de aki csak egy-egy ételt küld be, azt is örömmel fogadjuk. A zsűri által a könyvbe kiválasztott ételeket mesterszakácsok és -cukrászok készítik el, fotóriporterünk fényképezi le. Az ételek egy részét a receptet beküldő olvasóinkkal együtt főzik, sütik meg a szakácsok. Egy-egy fejezetnél a szakterület kiválóságai is recepttel szolgálnak, és be is mutatják a konyhában.
Küldjék receptjeiket, a végső határidő 2019. június 15. Receptjeiket e-mailben a [email protected] címre, postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre várjuk. Közöljék elérhetőségeiket is s lehetőség szerint egy portrét a beküldőről. A receptek beküldői között kisorsolunk két mikrohullámú sütőt és két kávéfőzőt.