felvették a kesztyűt a vízzel

2019.04.08. 07:12

„Hal nem maradt szárazon”, avagy örömünnep a tóparton

A halünnepet megelőző este fent és lent is a víz volt az úr, ám szombatra javult az időjárási helyzet: a palotavárosi helyszínen már csak egy-egy dagonya képe emlékeztetett a korábbi „zuhéra”’.

Szanyi-Nagy Judit

Fatális: nem tévedés, ez a csőszi csapat készítette a legjobb egyéb halételt

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Persze így is akadtak olyan bátor horgászok, akik felvették a kesztyűt a vízzel és az abban mit sem sejtve úszkáló halakkal. Ezzel párhuzamosan a több mint hetven főzőhelyen egymás után lobbant fel az aranyló láng, hogy a fölé kerülő bográcsnak s a benne készülő halételnek meleget adjon.

A molinókat szemlézve (a teljesség igénye nélkül) Fehérvárcsurgóról, Kulcsról, a Balaton mellől és Székesfehérvárról egyaránt képviseltették magukat csapatok a versenyen, amelyen a cégek, hivatalos szervek mellett baráti társaságok, családok ugyancsak indultak. A felállított színpaddal szemben a város halászleve készült, 1200 adagot megcélozva, közel 400 kilogramm akasztói halból, kétféle (bajai tésztás és tészta nélküli) változatban. Volt is érte sorban állás!

Fatális: nem tévedés, ez a csőszi csapat készítette a legjobb egyéb halételt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A szórakozni vágyók is rendre érkeztek: ki a készülő ételeket mustrálta, ki a felkínált programlehetőségek egyikét-másikát célozta meg magának. Üres népi játék nemigen volt, de a gyermekek a dodzsemet is igénybe vették, amikor éppen nem a gyermekkoncerten buliztak vagy kutyás bemutatót, bábjátékot néztek. A nap sztárvendégeként – megannyi produkció mellett – Nagy Feró érkezett a színpadra, aki az Azok a boldog szép napok című dallal alapozta meg a hangulatot. A haltól bódultan az egyik sornál már csak azt hallottuk: „Halat hord a szél”…

Időközben a zsűri is – Pamminger Ede, a királyi város ízmesterének vezetésével – meghozta döntését: a legjobb halászlét készítő csapat, a Reinkhalnáció egyenesen Bajáról érkezett; míg a legjobb egyéb halas ételt (göngyölt fekete tőkehal jóasszonyraguval) a csőszi Fatális társaság készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában