„Ahol béke van, ott szabadság is van”

2019.06.24. 14:00

Béke Lángja: elismerés a Katonai Emlékparknak és Pákozdnak a nyár nyitányán

Díszes egyenruhákban, magyar és osztrák katonai viseletben gyülekeztek a résztvevők civilekkel vegyülve a Pákozdi Katonai Emlékparkban, ahol a Béke Lángja emlékmű avatásával nyílt meg a VII. Emlékparki Nyár programsorozat.

Silye Sándor

Habsburg-Lothringen Sándor, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Margarete Habsburg-Lothringen a díjátadáson

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvényen adta át Margarete Habsburg-Lothringen és férje, Habsburg-Lothringen Sándor az osztrák Béke Lángja Alapítvány által alapított Béke Lángja kitüntetéseket is.

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar játéka közben az átadásra váró Béke Lángja elismerés letakarva várta a leleplezés pillanatát. Az osztrák, a magyar és az Európai Unió himnusza meghitt pillanatai után Herta Margarete Habsburg-Lothringen köszöntötte a megjelenteket, a többi között Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár, és Takács Jánost, Pákozd polgármesterét, Görög Istvánt, a HTBK alelnökét, a KEMPP ügyvezetőjét.

Ahol béke, ott a szabadság

– A béke lángja összeköt bennünket. Mindannyiunknak megvannak a saját gyökerei, nyelve, kultúrája, de ahhoz, hogy megértsük felebarátainkat, olyan magot kell elültetnünk, ami segíti, hogy tudjunk egymással beszélni, egymást megérteni. Azzal, hogy átadjuk a Béke Lángja érdemrendet, erőt és bátorságot szeretnénk ajándékozni, új hidat építeni egymás felé, hogy közösen támogassuk a békét. Mert ahol béke van, ott szabadság van, ahol szabadság van, ott béke is van. Köszönetet mondok mindenkinek, aki segített abban, hogy a Béke Lángját elhelyezhettük Pákozdon – fogalmazott Margarete Habsburg-Lothringen.

Habsburg-Lothringen Sándor, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Margarete Habsburg-Lothringen a díjátadáson
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Elismerések

Ezt követően a hercegné, a Béke Lángja Alapítvány elnöke és férje, Habsburg-Loth­ringen Sándor királyi herceg, az alapítvány alelnöke leleplezték a pákozdi kövön nyugvó, diófából készült alkotást. Utána elismerést adtak át Benkő Tibornak, Cser-Palkovics Andrásnak, Takács Jánosnak, Görög Istvánnak, Spányi Antalnak, L. Simon Lászlónak és másoknak.

– Ez a nap az elismerés mellett a nyárról, a fiatalokról szól. Az emlékpark bizonyítéka annak, hogy vannak helyek, ahol nyáron fel lehet töltődni, értékeket közvetíteni. Bízunk abban, hogy sokan jönnek családostól ide a nyári időszak alatt. Várunk mindenkit a Nemzeti Emlékhelyre, a tó partjára és Székesfehérvárra. Köszönet az alapítványnak az elismerésért, ami szimbolizálja azt a helyet, amit itt Görög Istvánék felépítettek, ami felhívja a figyelmet a történelmi sorfordítóinkra, hőseinkre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A helyőrségi zenekar játékával kezdődött az ünnepség
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– A Béke Lángja több, mint kitüntetés, hiszen a parkban lévő jeleket kötelességünk átadni a következő generációnak. Rendkívül fontos a béke, annak megőrzése – tette hozzá Takács János.

Az ünnepség végén a jelen lévő vendégek baráti beszélgetése, eszmecseréje között Benkő Tibor honvédelmi minisztert szólítottuk meg.

– Az elismerés megilleti katonáinkat, és hozzátartozói­kat, akik a békéért harcoltak, életüket és vérüket áldozták érte. Napjainkban forrong a világ, és ez megköveteli, hogy előrelátóan, körültekintően gondoljunk a béke megőrzésére. Katonáink sokat tesznek ennek érdekében – jelentette ki a miniszter.

E nappal kezdetét vette tehát az Emlékparki Nyár sorozata. Augusztus végéig szinte minden héten lesz program, előadások, kiállításmegnyitók, koncertek. Jó nyár jár majd azokra, akik ide kilátogatnak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában