A katonáskodás alapjaival ismerkedtek

2019.06.22. 07:15

Túléléstanulás a Magyar honvédelmi tábor programban

A Magyar Honvédség 2015-ben indította be a Magyar honvédelmi tábor programot. Ezen a héten végzett a Nagysándor József laktanyában az idei első turnus.

Palocsai Jenő

A tábor résztvevőinek számos ilyen és ehhez hasonló, a mindennapi életben nem gyakran előforduló pillanatban volt részük Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A katonaság és a civil élet egy kicsit elszakadt egymástól, és ebben nagy része van annak is, hogy megszűnt a sorállományú katonaság.

A fiataloknak nincs lehetőségük megismerni, hogyan is telik a katonák mindennapi élete, sőt van, aki nem tudja, van-e hadsereg Magyarországon. A cél az, hogy igazi katonák segítségével megismerjék a mai katonaéletet a fiatalok. Különböző tematikájú táborokat hoztak létre, harcos, logisztikus, búvár- és túlélőtábort is.

Utóbbi zajlik Székesfehérváron, és attól válik túlélővé, hogy a diákokat kicsit kiemelik a megszokott mindennapi életükből. Kikerülnek a természetbe, megismerik és megtanulják, hogy a természet mit adhat nekik, vagy hogy hogyan kell viselkedni a szabadban.

Megértik, hogy nekünk kell alkalmazkodnunk a környezethez ahelyett, hogy a környezetet kényszerítenénk arra, hogy alkalmazkodjon hozzánk.

Az ötnapos tábor során menedéképítést, biztonságos tűzrakást, víztisztítást és élelemgyűjtést is tanultak.

Mászástechnikákkal és kötélcsomózással is megismerkedhettek.

A tábor vezetője, Sárfi Tamás hadnagy elmondta, hogy jót tesz a fiataloknak, ha kicsit kiszakadnak a hétköznapi kényelemből, közelebb kerülve ezáltal a természethez. Az öt nap során erőt, kitartást és tudást igénylő feladatok és versenyek is voltak. Nem hagyták a fiatalokat unatkozni, akik ezt nem is bánták.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kis tanulás után könnyen fellelhető és alkalmazható gyógynövények ismeretével is gazdagabbak lettek, de kétszer voltak paintballozni is.

A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József híradó és vezetéstámogató ezredének testnevelő tisztje, Sárfi Tamás hadnagy a tábor vezetője.

A hadnagy elmondta, hogy az első turnus utolsó napját egy sorverseny zárta, melyben erőnléti, ügyességi feladatok mellett a tudásukról is számot kellett adniuk a tanulóknak. Térképismeret, gránátvetés, lajhármászás után egy saját készítésű, háborús hangulatot idéző szabadulószoba vár rájuk.

A tábor résztvevőinek számos ilyen és ehhez hasonló, a mindennapi életben nem gyakran előforduló pillanatban volt részük
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az első turnus három hétfős rajból állt, mindannyian a Than Károly Ökoiskola 9. évfolyamos növendékei.

Közülük az egyik, Sinkovits Bence elmondta, hogy nagyon jól érezték magukat.

Azért vállalták be ezt a tábort, hogy a szünidő alatt is tanuljanak valamit. Minden egyes percük be van osztva a kettes épület lakóinak, a 9. Dália osztálynak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában