Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület

2019.07.16. 14:00

Hóvirág és bogártánc – Ön dönt Fejér megye hét természeti csodájáról!

Több mint negyven hektár. Ekkora területet ölel fel az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület a Vértes hegység lábánál.

Szanyi-Nagy Judit

Klébert Antal természetvédelmi őrkerület-vezető korábban már irányt mutatott nekünk a hóvirágos réten Fotó: FMH-archív (SZNJ)

Az épített környezeten túlmenően – idetartozik például a Habsburg-kastély megmaradt tim­panonos főhomlokzata – érdemes a természeti értékekre irányítani a figyelmünket, ha erre járunk: az angolparkban ugyanis – a 19. századi növénytelepítés eredményeként – ma már egy mintegy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény lelt otthonra. A kastélykert kanyargós sétaútjain át a nem mindennapi, 24 törzset nevelő óriástujához, a héttörzsű török mogyoróhoz vagy hazánk egyik legnagyobb feketefenyőjéhez is eljuthatunk. Szépségük mellett korukkal is elkápráztatnak a fák: 170 éves a Csaplári-erdő libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező platánsor.

Az arborétum történetének érdekessége, hogy annak (vagy legalábbis az alapjainak) 1825 körüli létrejötte előtt a terület birkalegelőként funkcio­nált. A növényeket ez évtől kezdve József nádor telepítette Alcsútdobozra Jámbor Vilmos kertész segítségével. Ekkor háromszáz olyan növényfajt ültettek el, amely azelőtt hazánkban ismeretlen volt.

Ennek is köszönhető, hogy Fejér megye egyik ékszerdoboza évszakról évszakra különböző élményeket kínál. Ősszel elképesztő színvarázs jellemzi a parkot, télen pedig idilli hangulatot áraszt a terület élővilága. Ezt követően a tavasz hírnökei, a hóvirágok érkeznek, amelyek a téli időszakot megidézve mint hosszú métereken át egybefüggő, fehér lepel fedik be a tájat, leginkább február közepétől március közepéig. Az első hóvirágokat az 1800-as évek végén telepítették a birtok kertészei.

Klébert Antal természetvédelmi őrkerület-vezető korábban már irányt mutatott nekünk a hóvirágos réten
Fotó: FMH-archív (SZNJ)

 

A növények májusban hozzák virágaikat, ekkor a japán­akác, a tulipánok, de a hárs-, juhar-, tölgy- és gesztenye­fajok is látványosan vibrálnak. Az arborétum következő, több látogatót vonzó eseménye a júniusi, Szent Iván-éj környéki Szentjánosbogártánc. Ilyenkor a bogarak zöld lámpásként mutatnak utat a látogatónak. Most, júliusban pedig a tó kerül előtérbe: a hatalmas fák hűs árnyékot adnak, miközben hattyú- és vadkacsafió­kákat láthatunk a vízben. A tavirózsák augusztusban nyílnak, amihez békakuruttyolás adja az alaphangot.

A megye hét csodáját továbbra is keressük. Hogy ezek pontosan mely természeti csodák, abban nem a szerkesztőség tagjai, hanem önök döntenek! Így egészen július 27-ig várjuk a www.feol.hu/a-megye-7-csodaja oldalon vagy a Fejér Megyei Hírlapban található jelölőszelvényen leadott jelöléseiket az egyes Fejér megyei természeti képződményekre. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában