2019.07.25. 07:15
Feladták a leckét a receptet beküldő Olvasóink
Blincsikitől a domikáig, givecitől a dödölléig, a muszakáig számos ételt főztek és sütöttek meg olvasóink receptjei alapján a mesterszakácsok és -cukrászok, hogy a Kárpát-medence ízei olvasóinktól című, ősszel megjelenő szakácskönyvünk a legjobb recepteket és ételeket kínálja a családoknak, a gasztronómia kedvelőinek. A beküldők feladták a zsűrinek a leckét, hiszen 1800 receptből kellett az albumba kerülő több mint 150-et kiválasztaniuk.
Rajki Beáta cukrászmester a sütemények elkészítésében segített. Mellette Prohászka Béla Fotó: Imre Gy
Több olvasónk a séfekkel együtt süthetett-főzhetett. A sorban az első Baloghné Samu Éva volt, aki sült körtegombóccal rukkolt elő, őt Szilasi-Horváth Tiborné követte torockói hamus zsákkal. A zárónapon Berki Zita alföldi birkaragut, Juhász Zsoltné húsos rántott palacsintát készített gombamártással. Szerepelt az olvasó-szakács közös palettán erdélyi gombócleves és darált hússal töltött cukkini is, megannyi más étel mellett.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a könyv lektora kiemelte, bátor vállalkozás volt az egész Kárpát-medencét felölelő albumot megálmodni, de még bátrabb és szebb dolog az olvasókkal együtt megvalósítani azt.
– Annyira sokszínű volt és az ma is a Kárpát-medence ízvilága, hogy érdemes gasztroutazást tenni a szakácskönyv receptjeivel.
Ígérem, nem csalódnak, mert ezek olyan receptek, ételek, melyekből mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt.
A lektor elmondta, szakács és cukrász kollégáinak magasra tették a lécet olvasóink, de igyekeztek egy-egy saját recepttel hozzátenni az album sokszínűségéhez.