Vihar sújtotta otthonok

2019.09.15. 07:30

A természet – amely nagy úr – jelentős károkat okozhat az embernek

Tán olvasóink is emlékeznek még: több alkalommal beszámoltunk a Súri-patak mederkilépéséről, amely Bakonycsernyén a település több utcáját is elöntötte.

Szanyi-Nagy Judit

A Várkörút–Szekfű Gyula utca–Dózsa György út–Mátyás király körút találkozásánál villámcsapás miatt nem működtek a lámpák Fotó: PJD

Legutóbb június 17-én reggel az előző éjszakai felhőszakadás következtében lépett ki medréből a patak; a víz a lakóházak melléképületeibe folyt, jelentős károkat okozva ezzel az ott élőknek. A kiszivattyúzásban a fehérvári hivatásos és a móri önkormányzati tűzoltók közreműködtek. Vagyis a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – mint illetékes szerv – munkatársai jócskán rálátnak a megyét érintő viharkárokra. Fejérben tavaly 412 alkalommal riasztották a tűzoltókat vihar okozta károk miatt, míg ebben az évben (szeptember 11- ig) a lakosok 306 esetben kérték a szakemberek segítségét a szélsőséges időjárással öszszefüggésben – derül ki a katasztrófavédelem munkatársai által megküldött statisztikából. Innen tudjuk azt is: idén a bejelentések 75 százaléka május elseje és augusztus 31-e között érkezett.

Magunk is védekezhetünk bizonyos természeti „csapások” ellen

Az esetek felénél kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották a tűzoltókat, míg a beavatkozások negyedében vízeltávolításhoz kérték a segítségüket. Biztosítói szempontból átlagos viharszezonon vagyunk túl – ezt már a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) írta meg sajtóközleményében. E szerint ebben az évtizedben a 2010-es nyári időszak volt a tetőpont, amikor is – különösen május és augusztus között – országszerte 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Akkor a nagyobb árvizek járultak hozzá az öszszeg növekedéséhez. Szemléltetve az arányokat: az elmúlt tíz évben összesen 1,25 millió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 86 milliárd forint értékben. Ebben az évben a legtöbb bejelentés június elején és végén, valamint a július végi viharokat követően érkezett. Az átlagosnál gyakoribb okok között a felhőszakadás szerepelt, amely Fejér megyét kifejezetten sújtotta: volt, hogy a vihar milliós nagyságrendű egyedi kárt okozott.

A Várkörút–Szekfű Gyula utca–Dózsa György út–Mátyás király körút találkozásánál villámcsapás miatt nem működtek a lámpák Fotó: PJD

Ez utóbbi állítást a katasztrófavédelem illetékesei is megerősítették: június 22-én például a megye fölött átvonuló heves zivatarlánc több településen telítette a vízelvezető árkokat, az így felgyülemlett esővíz pedig számos lakóépület alagsorába befolyt. A felhőszakadások miatt két napon belül csaknem hetven esetben kérték a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak segítségét. A szakemberek ajánlása szerint az őszi csapadékos időszakban különösen fontos, hogy a környezetünkben lévő vízelvezetőkből rendszeresen kitisztítsuk a lehullott faleveleket, ezzel is csökkentve az esélyét annak, hogy ingatlanunkat jelentős mennyiségű esővíz öntse el. Ugyan a családi házak esetében nem kötelező a villámhárító, de jó, ha van: a villámokkal kísért viharokra jellemző égi kisülés miatti túlfeszültség jelentős károkat okozhat az elektromos hálózatban. A közelmúltban például hasonlóképpen vált üzemképtelenné több fehérvári jelzőlámpa is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában