Szakmai szemléletű fejlesztési módszertan – jó úton járnak

2019.10.04. 17:30

Falumegújítási díjat kapott Nagyvenyim

A belügyminiszter Magyarországi Falumegújítási Díjat adományozott a településnek. Nagyvenyim a legutóbbi önkormányzati ciklusban megfogalmazott és gyakorolt szakmai szemléletű fejlesztési módszertannal tudta e szép eredményt elérni.

V. Varga József

Vargáné Kaiser Katalin a faluünnepen – balról Galambos Dénes miniszterelnöki biztos Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A díj kapcsán Vargáné Kaiser Katalin régi-új polgármesterrel beszélgettünk. (Hogy új is, bizton kijelenthetjük, hiszen Katalin egyedüli jelöltként indul az október 13-ai választáson.)

– A módszertan lényegét egy mondatban foglaltam össze pályázati anyagunkban – elevenítette föl lapunk érdeklődésére a faluvezető –, melyet az egész országra, sőt az európai folyamatokra is rálátó szakmai zsűri kifejezetten nagyra értékelt: Indokolt a szükségességen és mértékletességen alapuló moduláris ütemezettség.

Vargáné Kaiser Katalin a faluünnepen – balról Galambos Dénes miniszterelnöki biztos
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

E fejlesztési módszerrel Nagyvenyim a 10 ezer fő alatti lakossággal bíró települések sorában az elsők között foglal helyet a kihívásokra adott sikeres válaszok, a településfejlesztés eredményessége terén, amelyre joggal lehet büszke a 4230-as lélekszámú község minden polgára. Büszkeségük még inkább indokolt annak tükrében, hogy a saját bevételek és az iparűzésiadó-­erősség tekintetében Nagyvenyim sajátosan hátrányos helyzetben lévő település.

A díjat Vargáné Kaiser Katalin Iszkaszentgyörgyön, az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyban megrendezett falumegújítási konferencián vette át. A kiírók a díjjal azokat a települési közösségeket állítják reflektorfénybe, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

Bemutatóstandjuk a falumegújítási konferencián
Fotó: ÖK

– Pályázatunkkal településfejlesztésünk eredményességére, a kihívásokra és a helyi válaszokra fókuszáltunk, a megtett intézkedésekre és az elért eredményekre. Legnagyobb büszkeségünk a két ütemben megépült közösségi tér, a művelődési ház és könyvtár, illetve a legutóbb átadott szociális szolgáltató tömb. Megújult a településünkön átvezető út, a faluközpontban helyi piacot alakítunk ki. Vallom, hogy kincsesládánk az összefogás készségével teli. Vallom: Nagyvenyim jó úton jár! – emelte ki az elöljáró.

A standjukon fotókkal, dokumentumokkal demonstrálták eredményeiket, de nem hiányoztak a felhozatalból a helyi termelők és legsikeresebb civiljeik, kézműveseik portékái, alkotásai, amint a polgármesteri hivatal tettre kész kollektívájának fotográfiája sem.

– Mindenkinek köszönöm, aki nem hátrált meg a sok-sok munkától és feladattól. Sokan álltak mellettem, és erre az összefogásra a jövőben is szükségünk lesz, hiszen tennivaló van még bőven. Tartsunk össze! – tette hozzá Vargáné Kaiser Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában