kozmetikumokra szakosodva

2019.11.21. 17:30

Kevesebb csomagolás, nagyobb tudatosság – Csomagolásmentes bolt nyílt Fehérváron

Egyre több kezdeményezést találhatunk a csomagolásmentes életre Székesfehérváron is. Egyik ilyen Szalai Ritáé és Halmos-Seres Ágnesé, akik a női vonalra mentek rá, és tették könnyebbé azoknak a hölgyeknek az életét, akik mindamellett, hogy háztartást vezetnek és csinosodnak a fürdőszobában, szeretnék megőrizni a bolygó épségét is.

S. Töttő Rita

Szalai Rita és Halmos-Seres Ágnes, két fehérvári tudatos nő: élhető élet környezettudatosan Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: S TOTTO RITA

A 21. század sok pozitív fejlődési iránya mellett hozott magával egy rémisztő változást is: a fogyasztás egyre gyorsuló és felelőtlen kultúráját, amelyben a fő szempont az, hogy vásároljunk minél többet. A vásárlók megnyerésében igen nagy a verseny, a csomagolás minden egyes termék egyik fő cégére, éppen ezért nem is sajnálják rá a pénzt, fegyvert, paripát a gyártók. Legyen minden külön csomagolva, gusztusosan, feltűnően, csillogjon az áruházi neonfényben, hogy észrevegyék – és magukkal vigyék az emberek. Nem mellesleg használjunk minél több olyan terméket, amelyet hamarosan újra kell venni – dobjuk el, vegyük meg, és aztán dobjuk el újra.

Évtizedek óta zajló és erősödő folyamat ez, melynek másik – sötét – oldala a híradásokban egyre nagyobb teret kapó felkiáltójel – a nejlonzacskóban fuldokló tengeri madarak, a műanyagpalack-tenger a vizek felszínén, a száz évek alatt lebomló hulladékhegyek a nagyvárosok eldugott zugaiban, a csökkenő zöldfelületek szörnyű látványa. A műanyag szelektív gyűjtésével elkezdődött a változás – amelyre szerencsére egyre nagyobb az igény. De ma már lehet szintet lépni – otthon is.

Szalai Rita és Halmos-Seres Ágnes, a két fehérvári tudatos nő életében is először otthon merült fel az igény a változásra.

– Kozmetikumgyártóként és háziasszonyként is feltettük magunknak a kérdést, hogyan használhatnánk olyan termékeket, amelyekkel nem növeljük a hulladékmennyiséget otthon. Így jött az ötlet, hogy olyan formában kell kínálni a kozmetikumokat – sampont, testápolót, mosakodót –, hogy a vevő maga dönthesse el, miben és mennyit visz el. Így csak pontosan annyit vesz, amennyire szüksége van. Ha pedig a csomagolások lebomlóak, visszaválthatóak vagy tartósak és újratölthetőek, akkor azzal a fogyasztói tudatosságot növeljük, és csökkentjük az eldobott műanyag flakonok mennyiségét is. Azt valljuk, hogy noha mindent nem lehet, de ha mindenki csak kicsit lép az ügyben, akkor összességében, társadalmi szinten az már nagy lépésnek számít – mondja Rita.

Szalai Rita és Halmos-Seres Ágnes, két fehérvári tudatos nő: élhető élet környezettudatosan
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A háztartás számos területén lehet ma már ilyen termékeket használni – szappanok, testvajak, samponok, krémek, fürdősók például.

Csupa olyan kozmetikum, amelyeknek az üres tégelyét naponta dobják ki az emberek. De az élelmiszerek területén is vannak hasonló úttörő és jó irányú kezdeményezések – a nagyobb áruházak és a teljesen erre a vonalra épülő kisebb boltok is felismerték, sőt mi több, „gerjesztik” az igényt, hogy újrafelhasználható csomagolásban annyit vigyünk, amennyire szükségünk van. De ott vannak például a sminklemosó vattakorongok, a szalvéták, a szendvicscsomagolók, amelyeket szintén naponta használunk, dobunk el – és veszünk újra.

Ezek gyártása és lebomlása is komoly környezeti terhelés, pedig olyan könnyen beiktathatóak az életünkbe a tartós változatuk, hogy amikor az ember ezt megteszi, arra gondol: hogyhogy eddig ez nem jutott eszembe? A kis frottírból varrt sminklemosó korongok, a textilszalvéták és -törlők például remekül beválnak az átlag háztartásokban, fürdőszobákban, amelyekkel észrevétlenül is sok csomagolástól, eldobott terméktől mentjük meg a szemeteskukánkat és a földet.

– A társadalmi felelősségvállalást is nagyon magunkénak érezzük, s azt szeretnénk, hogy ne csak egy újfajta fogyasztói kultúrával, de egy élhető, vállalható és fenntartható életstílussal is megismertessük az embereket – teszi hozzá Ágnes, kiemelve, hogy a 21. századi igényekről nem kell ma már lemondania senkinek, sem a nőknek, sem a kismamáknak, akkor sem, ha azt szeretnénk, hogy ez a bolygó még nagyon sokáig az emberiség otthona legyen. Merthogy ma már van megoldás arra, hogy az ember úgy éljen, hogy az mindenkinek jó legyen – a bolygónak és az embernek egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában