A helyi közügyek átbeszélésén kívül elismerést is átadtak

2019.12.14. 07:00

Díjátadó és parázs vita a fehérvári közgyűlésen

Péntek reggel nemcsak közgyűlést, de közmeghallgatást is tartott a városvezetés, a két esemény között pedig az Érdy János Emlékérmet is átadták.

Szanyi-Nagy Judit

Ebben az esztendőben Bartos György József (j.) vehette át az Érdy János-emlékérmet Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Kezdjük a délelőtt legkellemesebb részével: az Érdy János Emlékérem 1998-tól annak a természetes személynek adományozható, aki a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett. A díj elnyerésére évente legfeljebb egy személy jogosult. Az Érdy János jogász, régész nevével fémjelzett elismerést ebben az esztendőben a székesfehérvári Bartos György József művészettörténész érdemelte ki. A laudációban elhangzott: Bartos folyamatosan kutatja a város építészettörténeti múltját, kiemelt figyelemmel a 18. századi barokk épületekre. Folyamatosan gyűjti a bazilika és az egykori prépostság területére vonatkozó újkori forrásokat, amelyek a koronázási templom és közvetlen környezetének megismerését segítik elő. Bartos György József jelenleg az Árpád-ház programon belül megvalósuló bazilikatörténeti kiállítás egyik készítője.

Ebben az esztendőben Bartos György József (j.) vehette át az Érdy János-emlékérmet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A díjátadót a hivatalos ügyek foglalták keretbe: előtte közmeghallgatást tartott az önkormányzat, utána közgyűlést. Előbbi esetében csupán két írásos megkeresés érkezett a városvezetéshez, ezek közül részletesen csak az egyik kérést ismertette Cser-Palkovics András polgármester. Eszerint lakossági igény a Nagyszombati utcában egy állandó traffipax kihelyezése, amely a notórius gyorshajtókat lassításra ösztökélné. Elhangzott: az út felújítása, pontosabban annak tervezése folyamatban van, amely forgalomlassítókat is tartalmazni fog. A terveket lakossági fórumon ismertetik majd a helyiekkel. Azonban traffipax kihelyezésére az önkormányzatnak nincsen jogszabályi lehetősége.

A közgyűlés ezúttal 32 napirendi pontról tárgyalt, de a diskurzus parázs vitába torkollott, amikor a két héttel ezelőtti döntés – amely a gazdasági szereplők adóemeléséről szól, s egyben tartalmazza a magánszemélyek további adómentességét is – ismét szóba került. A határozat elfogadását az ellenzék – a gazdasági szereplők szemszögéből – továbbra is sérelmezi.

A képviselők hosszabban értekeztek a 2019. évi költségvetés módosításáról is. Megszavazták az önkormányzati dolgozóknak járó „pulykapénzt”, azt, hogy az Arany János készségfejlesztő iskolát az önkormányzat 600 millió forinttal támogatja – a munkaterület-átadásra január közepén sor kerülhet –, de a többség végül a Városgondnokság és a Városfejlesztési Kft. több millió forintos többletigényét – beruházásokhoz, felújításokhoz, karbantartáshoz – is jóváhagyta. Végül a város rendezvényeinek egy részét lebonyolító Fehérvári Programszervező Kft. üzleti terve is zöld utat kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában