Isten mosolyáról és a Lélek szaváról

2020.04.16. 15:15

Autós szentmisét tartottak Előszálláson

Az Előszállási Plébánia közössége néhány hete szabad téren tartja a vasárnapi szentmiséket. Húsvétkor pedig különleges, autós misén vehettek részt a hívek.

Gajdó Ágnes

A templom bejárata előtt sokan vettek részt a különleges szentmisén Fotó: Kanik Edina

A „maradj otthon” időszakban a templomokat is bezárták. Mindez nem jelenti azt, hogy a hívek szentmise nélkül maradnak. Számos helyen online közvetítik a szertartást, Előszálláson pedig szabadtéri misét tartott Mihályi Miklós plébános.

Miklós atya a templom bejárata előtt helyezte el az oltárt minden kellékkel együtt: könyvek, kehely, zászlók, virágok, húsvéti gyertya, kereszt, mécsesek. Semmi nem hiányzott. Az autók pedig felsorakoztak a templom előtt, de a húsvéti gyertya lángja így is eljutott mindenkihez.

– Virágvasárnapon – elevenítette fel Miklós atya – szokás szerint a passiót olvastuk. Elérkezett a rész, ahol Jézus fel­kiált, ahogy most, a járvány idején mi is sokszor felkiáltunk: Istenem, Istenem! Miért hagytál el engem?! Senki nem hallott akkor ott választ! Mi sem hallottunk, de a lélegzetünk is elállt, mert épp e pillanatban, e távoli kis vidéki szükségkápolna ormán megcsillant a nap ragyogása. Az elhagyatottság érzésére, kérdésére mai, hasonló aggodalmainkra, szorongásainkra válaszként tüstént érkezett a minden szónál többet érő megnyilatkozás: Isten mosolya, mely ránk ragyogott a nap sugaraival. Reményt és bizakodást sugárzott felénk. Ezt tükrözi e lenyűgöző pillanatkép. Legyen ez mindannyiunk számára jel, hogy közel már a Megváltás!

A templom bejárata előtt sokan vettek részt a különleges szentmisén
Fotó: Kanik Edina

A jeleket érdemes komolyan venni, ahogyan a Szentlélek sugallatát is. Húsvétvasárnap a Lélek szavára figyelve úgy szervezték meg Előszálláson az ünnepi misét, hogy maximálisan betartották az előírt egészségügyi szabályozást, ugyanakkor a hívek tényleges közösségben vettek részt mind a szentmisén, mind a feltámadási körmeneten. A plébános szerint ismét a Lélek mutatott utat és adott ötletet: „Az egyre szigorodó járványügyi korlátozások és a húsvéti ünnepek közeledése mély töprengésre késztetett, ám egyszer csak felvillant bennem egy kép az egykori balatoni autós mozikról, s megszületett bennem az autós mise ötlete. A hívek nagy része általában amúgy is kocsival szokott jönni, s a templom előtt szabad a tér.”

Miklós atya a templom bejárata előtt helyezte el az oltárt minden kellékkel együtt, semmi nem hiányzott. Az autók fölsorakoztak a templom előtt, senki nem szállt ki, s csak az egyik oldalon húzták le az ablakot. Ezúttal csak lelki áldozást végeztek a hívek, ám a húsvéti gyertya lángja így is eljutott mindenkihez: az atya rátett egy-egy mécsest a motorháztetőkre.

S hogy a hagyományos körmenet se maradjon el, a plébános ugyancsak a Lélek szavát követve körbejárt a monstranciával az autók között, s minden jelen lévő család szentségi áldásban részesült. (Az eseményről további képek megtekinthetők a www.legoliga.hu oldalon.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában