a szabályok betartásával

2020.05.11. 15:45

Szezonkezdés tisztelgéssel – Hétvégente már látogatható a katonai emlékpark

A honvédek és a civilek jelképesen, együtt helyezték el az emlékezés koszorúját szombaton a katonai emlékparkban.

Tihanyi Tamás

A második világégés, de nem a megpróbáltatások végére emlékeztünk Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Május 9-én emlékeztek meg világszerte a második világháború befejezéséről, amely akár igazi ünnep is lehetne, ha nem előzte volna meg és nem követte volna oly sok igazságtalanság, ha nem változott volna a győztesek egy része morális vesztesekké. Hetvenöt év telt el, de még mindig rengeteg titok, félreértés és tudatos történelemhamisítás övezi a háború epizódjait. Hiszen tudjuk, a hazugság nem válik igazsággá csupán attól, hogy dogmaként emlegetik.

A megemlékezést már nyitott sorompóval, de szigorú óvintézkedések betartásával rendezték meg szombaton délelőtt a Pákozd Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyen, ahol a második világháborús emlékmű talapzatához a Himnusz elhangzása után az intézmény nevében Oláh László kísérte el a koszorút. Együtt Benda László ezredessel, az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred parancsnokával és Csaba Tibor alezredessel, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettesével.

Jelképes lett így a civilek és a honvédség közös szerepvállalása, amelynek aligha lehetne mostanában különb példáját találni, mint éppen a vegyivédelmisek szolgálatát. Akik egymás után végezték el a magyarországi idősotthonok fertőtlenítését, és akik vélhetően ezt a feladatukat továbbra is a civilek hálája közepette folytatják majd. „Ez egy új kihívás volt, de katonáink tudják, miként kell helytállniuk egy láthatatlan ellenséggel szemben, hiszen erre vannak kiképezve. Büszkék vagyunk és jó érzéssel tölt el bennünket, hogy segíthettünk, és megtehettük azt, ami a kötelességünk”, mondta lapunknak a néma tiszteletadást követően Csaba alezredes.

A második világégés, de nem a megpróbáltatások végére emlékeztünk Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékhely tehát megnyitotta kapuját, s májusban pénteken, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig fogadja látogatóit: de csak a park, a kávézó és az ajándékbolt, ezek is a különleges helyzetre vonatkozó szabályok betartásával. A kiállítások még bizonytalan ideig zárva maradnak, így sem belépőjegyet, sem pedig parkolójegyet nem kell fizetni.

A 65 éven felüliek a park területére csak szájmaszkban léphetnek be, ott pedig egyszerre legfeljebb 150 látogató tartózkodhat. A parkolóban csak az emlékpark látogatói állhatnak meg legfeljebb másfél órára. A területen szünetel a gyalogosok és kerékpárosok átmenő forgalma. A másfél méteres távolság betartása – az egy háztartásban élők kivételével – kötelező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában