Új parancsnok irányít

2020.06.13. 07:03

Benda Lászlót Vokla János ezredes váltja a 43-asoknál

Az egész 43. ezred életét befolyásoló esemény történt pénteken délelőtt a laktanya alakulóterén. Elbúcsúzott a régi parancsnok, átadva a zászlót és az alakulatot az új vezetőnek.

Palocsai Jenő

Vokla Jánosnak (b) adta át az ezred vezetését Benda László Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A városi, illetve a megyei vezetők, a történelmi egyházak képviselői és a teljes tisztelgő ezred előtt vonult végig a féltve őrzött csapatzászló. Most nem csak nagyra becsült dísz volt, feladatot is kapott, ugyanis Benda László ezredes a zászlóval együtt átadta Vokla János ezredesnek a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokságát. Benda hat éven át vezette az alakulatot, és búcsúbeszédében elmondta, hogy rengeteg feladatot kapott az ezred, amit zajtalanul, szinte láthatatlanul és legtöbbször kiválóan teljesített is.

Benda jól összeszokott csapatnak nevezte az ezredet

Benda László ezredes, leköszönő parancsnok rámutatott, szinte nincs olyan esemény, hadmozdulat, amiben ne lenne szerepe a 43-asoknak, legyen az szállítás, étkeztetés, informatika vagy bármi. Ami a többi ezrednek a mindennapok természetes része, azt a 43. ezred teremti meg. A volt vezető jól összekovácsolódott büszke csapatnak nevezte az ezredet, amit hat éven át irányított. Búcsúja közben elérzékenyült, ami csak azt igazolja, hogy jó katona és jó vezető, hiszen érzelmek nélkül hogyan tudná akár az életét is feláldozni a hazáért? Új állomáshelye Németországban lesz, de biztosan ott is hallani fogja távolról érkező hangfoszlányokban, ahogy a zenekar a Depeche Mode örökzöldjeit fújja. Az alakulat új parancsnoka Vokla János ezredes, aki Várpalotáról érkezett, és az elkövetkezendő négy évben ő lesz a vezető. Köszöntő beszédében úgy fogalmazott: – Megtiszteltetés és egyben felelősség is itt szolgálni és ezt az ezredet vezetni.

Vokla Jánosnak (b) adta át az ezred vezetését Benda László Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ezredes maga is itt, Székesfehérváron kezdett másfél évtizede mint főtiszt, ezért ismeri a viszonyokat és a feladatot is, így zökkenőmentesen mehet végbe a vezetőváltás.

Kinevezését Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka írta alá. Utóbbi megtisztelte személyes jelenlétével a parancsnoki átadás-átvétel ünnepélyes ceremóniáját. Korom Ferenc vezérezredes beszédében hangsúlyozta: – A parancsnokváltás minden alakulat életében meghatározó pillanat, egyfajta mérföldkő. – A leköszönő parancsnoknak emléktárgyat adott át, az újat pedig személyesen mutatta be a megjelenteknek.

 

A ceremóniát követően Korom Ferencet kérdeztük arról, hogy milyen feladatok elé állította és állítja a honvédséget a koronavírus? A főparancsnok azt felelte: – Igazából újabb kihívással már nem kell szembesülnünk. Egyre inkább csökken a járvány intenzitása. Nyilván ez a Magyar Honvédség feladatrendszerére is jelentős hatással van, hiszen nem növekednek, hanem csökkennek a feladatok. Egyre kevesebb a Magyarországot, illetve a mi támogatói feladatainkat érintő munka, így aztán egyre több időt tudunk fordítani a kiképzésre.

Vokla János gyakorlatilag visszatér Fehérvárra Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Arra a kérdésünkre, hogy az állományt érintette-e a vírusjárvány, a honvédség parancsnoka elmondta: – Mivel a katonák összezárva élnek és dolgoznak, ezért fokozottan ki voltak és vannak téve a fertőzésnek. Mindenkinél korábban vezettünk be megelőző és óvó rendszabályokat. Ennek köszönhetően végig egy számjegyű volt a fertőzöttek száma a köteléken belül. Egyetlen alkalommal emelkedett a fertőzöttek száma 11-re, de az is csak két hétig tartott, szóval úgy gondolom, jól kezeltük a járványt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában