Díszgombok alaplapdarabokból

2020.07.21. 15:30

Díjazták a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat legjobbjait

Ami az egyiknek kukára ítélt vacakocska, az a másiknak ékszer. No, nem az ízlések ennyire különbözőek, hanem az észjárások!

Majer Tamás

Az első helyezett elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombokat

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A hulladék érték, el kell érni, hogy minden hasznosítható termék visszakerüljön a gazdaságba – hangsúlyozta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Legyünk kreatívak hulladékból ötletpályázat díjátadóján a fővárosban.

Az ötletpályázatot még a szellemi tulajdon világnapja alkalmából áprilisban írta ki a minisztérium, célja az volt, hogy díjazzák a haszontalannak tűnő vagy éppen már kidobásra szánt termékek újrahasznosítását, azok kreatív felhasználását, mondta el az államtitkár. Hozzátette, a kiírással arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a hulladékoknak van második életük, az anyagok, a tárgyak életre kelhetnek másik eszközben.

A júniusi jelentkezési határidőig 39 pályamű érkezett. A zsűri döntése alapján végül négy nyertest hirdettek, az első helyezett elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombokat.

Díjazták emellett a fém­hul­la­dékból, zárt szerelvényekből és famaradványokból készült órával, a textilhulladékból készített használati tárgyakkal, valamint a papírhulladékból kialakított gyümölcsöstállal pályázó jelentkezőket is.

Boros Anita emlékeztetett, hogy az ITM intenzíven foglalkozik a körforgásos gazdaságra történő átállással, főként azokkal a kérdéskörökkel, amelyek a termékek életciklusának meghosszabbítását támogatják.

Az első helyezett elektronikai hulladékok felhasználásával készített mandzsettagombokat
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Magyarországon az ipari termelés jelentős növekedése ellenére csökken a hulladék mennyisége, 2012 óta mintegy 18 millió tonna keletkezik évente. Ennek döntő többségét az építési-bontási hulladékok teszik ki, ezt követi a települési kommunális hulladék, ismertette a szakember, megjegyezve, hogy az elmúlt öt-hat évben jelentős előrelépés történt az újrahasznosítás területén.

A tárca célja, hogy hosszú távon a különböző típusú hulladékok ne a lerakókba kerüljenek, hanem szétválogatva újrahasznosítsák őket, fejtette ki az államtitkár. Az ötletpályázatról szólva elmondta, az ITM tervei szerint az országban több helyen is bemutatják a nyertes pályaműveket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kreatív újrahasznosítás lehetőségeire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában