megvásárolta az önkormányzat

2020.07.10. 12:00

Felébresztik álmából a grófok móri borházát

A Hársfa utcában álló Lamberg pince a város tulajdonába került és hamarosan megkezdődik a felújítása. Ennek apropóján tartottak bejárást a helyszínen csütörtökön délelőtt.

Palocsai Jenő

A 350 milliós fejlesztés a pince környezetét is érinti

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas hársfa áll a róla elnevezett utcában. Belsejét már messze vitte a szél a sok-sok év alatt, ezért több tonna vasbeton alkotja a merev vázat. Ha megrepedt és megkopott is, mégsem tört össze háromszáz év alatt, így most is képes zöldellni, virágokat hozni és persze árnyékot tartani a hozzá hasonlóan háromszáz éves Lamberg pincének.

A borház meglehetősen romos állapotban van és bár műemlék, magánkézben volt eddig. Nemrég megvásárolta Mór város önkormányzata, hogy helyreállíthassa az épületet és annak turisztikai vonz­erejét. Ehhez meglehetősen sok pénz kell, ezért szükség volt egy sikeres és megfelelő hátteret biztosító pályázatra. Mint kiderült, volt már korábban egy nyertes pályázat, de abból nem volt megvalósítható a felújítás. Törő Gábor országgyűlési képviselő a bejáráson elmondta: – A javaslatomra vásárolta meg az önkormányzat a 13,5 millió forintért eladó ingatlant. Az új pályázat miatt a megyei közgyűléshez fordultunk és sikert arattunk, így összességében 350 millió forint jut a műemlék felújítására.

A 350 milliós fejlesztés a pince környezetét is érinti
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tájékoztatón szintén megjelent Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: – Az említett összeg többes rendeltetéssel bír, ugyanis nemcsak az épületet teszik rendbe, hanem annak közvetlen környezetét is. Emellett a pályázat 50 millió forint értékben egy interaktív bemutatórészt is tartalmaz.

A projekt borkínálásra is alkalmassá teszi az épületet és a 40 méter hosszú, öt méter széles pincét.

Istvánfalvy Dávid alpolgármester úgy fogalmazott: – Egy rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett a város a felújítással. Szeretnénk ezt a turisztikai fejlesztést beilleszteni egy másik projektbe, ez pedig a két termőterület, a Kecske-hegy és a Vén-hegy összekötése lenne egy tanösvénnyel, borutcával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában