Karácsony

2020.12.09. 15:45

Ünnepi készülődés Pátkán

A Székesfehérvár melletti kis településre is megérkezett az ünnepi készülődés hangulata. Ebben az évben a falubeliek hagyományteremtő céllal, újdonsággal is töltődnek a várakozás heteiben.

Baráth Eszter

„Nálunk impozáns fenyőfa áll a városháza előtt”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pátka központjában a betlehem mellett idén egy fenyőfa is helyet kapott. A kezdeményezést Varga Géza és lánya, Varga Beáta indította, hogy az összetartozás érzése a személyes találkozók és az ünnepi műsorok, kézműves-foglalkozások hiányában se maradjon el. Három héttel ezelőtt került új helyére a felajánlott fenyőfa, amely a falu lakóinak díszeit várja. Az elmúlt időszakban folyamatosan gyarapodott a felakasztott dekorációk száma, amelyhez a helyi bölcsődések is hozzájárultak. Varga Géza elmondta, a kezdeményezéssel a pátkaiak barátságát, összetartozását kívánták szimbolizálni, amely a tapasztalatok alapján sikeresnek bizonyul.

December elején pedig egy újabb ötlet nyomait fedezhették fel a falubeliek. Kis Marianna indítványára elkezdődtek a település adventi naptárának „ablaknyitásai”. A résztvevők az ablakra vagy a házak elé készítenek díszeket, melyeken az adott nap száma is megjelenik. A kezdeményezés elindítója sem gondolta, hogy ilyen sokan jelentkeznek majd a felhívására: több mint 24 fő. Ezért vasárnaponként két installációt is megkereshetnek a település lakói, amin a feltüntetett szám jelzi annak aktualitását. A résztvevők sok visszajelzést kaptak kreativitásukat illetően, többen indulnak esti sétára, hogy megnézzék az egyedi alkotásokat. Az apró kezdeményezésekkel megteremtett ünnepi hangulat talán ebben az évben még fontosabb, mint máskor, amit Pátkán így kívánnak beteljesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában