Baranyay Gépgyár

2021.01.20. 15:30

Amerikában is használták a mezőkomáromi ekéket

„Mentsük meg az utókor számára ezt az épületet, ha már egyszer ilyen híres volt itt, Mezőkomáromban a mezőgazdasági gépgyártás!”

Majer Tamás

Az 1800-as évek végén épült gépgyárnak jeles történelme van, s remélhetően jeles lesz a jövője is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar falu program „elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása” keretéből 5 millió forint forráshoz jutott Mezőkomárom önkormányzata.

– Egy olyan ingatlan miatt pályáztunk, amit meg szeretnénk óvni az utókor számára. Meg is alkudtunk már a tulajdonossal, 7 és fél millió forintért kívánjuk megvenni azt az ingatlant, amelyiken a valamikori mezőkomáromi Baranyay Gépgyár épülete található. Az 1800-as évek végén épült. A környékbeli igényeket kielégítő gépeket gyártott: ekéket, boronákat, darálógépeket, fogasokat, kalmárrostákat – mondta el Köő Péter polgármester.

– Még annyit – egy kis adalékként mondom csak hozzá –, hogy az én dédöregapám annak idején Amerikában dolgozott. Az 1900-as évek elején, akkor nagyon sok mentek ki dolgozni oda. Hazajött, és az odakint megkeresett pénzből tudott venni idehaza egy kis birtokot. Elmesélte nekem, hogy látott Amerikában a mezőkomáromi Baranyay Gépgyárból származó ekét! Utána is olvastunk ennek, akkoriban Ohio államba vittek ki innen egy csomó ekét. Megtalálta a beütött Baranyay-jelet – idézte föl.

– Hozzá kell tennem, hogy pont azon polemizáltam el… No, motorrajongó vagyok, nézegettem a Harley-Davidson történetét. A századforduló utáni években, egy kis sufniból indult, ott raktak össze két kis ikerdugattyút, abból lett a híres Harley-Davidson. Ez a Baranyay Gépgyár akkor már sokkal fejlettebb volt, mint azok a Harley-Davidson-kezdetek. Érdekes módon ezek nem maradtak meg, tönkrementek, de az épület itt van Mezőkomáromban. Legfőképpen a külső részét szeretnénk felújítani. Hagyományos, kazettás, üvegablakos gyári ablakok vannak rajta. Középen pedig fel volt sorolva, hogy miket gyártottak, csak már lepotyogott a vakolat. Szeretnénk rekonstruálni, hogy olyan legyen, mint valamikor volt. Hogy aztán a belsejében falumúzeum lesz vagy más kiállítótér, az még nyitott kérdés, első körben az a legfontosabb, hogy mentsük meg az utókor számára ezt az épületet, ha már egyszer ilyen híres volt itt, Mezőkomáromban a mezőgazdasági gépgyártás! – fogalmazott.

Az 1800-as évek végén épült gépgyárnak jeles történelme van, s remélhetően jeles lesz a jövője is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Van olyan katalógusunk, ami az 1910-es években készült, szépen fel vannak benne sorolva a gépek, és az is, hogy mire voltak használhatók, milyen húzóigényük volt – ismertette Köő Péter.

A gépgyár mellett található épület egykor Baranyay István – akit a helyiek gépész úrnak szólítottak – háza volt, ezt is megvásárolná az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában