hazafias nevelés

2021.01.21. 07:10

Határozott irány egy zűrzavaros világban

Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség nevében Simicskó István elnök, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Laczkó Gábor.

Borsányi Bea

Mint elhangzott, a gyökerek fix pontot teremtenek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A három szervezet hosszú távú együttműködésének célja a felnövő nemzedékben a hazafias érzés kialakításának elősegítése, valamint a honvédelmi ismeretek átadása. Az országban elsőként egy székesfehérvári általános iskolával kötöttek együttműködési megállapodást.

Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség képviseletében írta alá az együttműködési megállapodást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen Laczkó Gábor úgy fogalmazott, az iskolák feladata a diákok testi és lelki egyensúlyának megtartása, ápolása és fejlesztése, ez ugyanis az egészség alapja. Ennek egyik eszköze a hazafias nevelés, s a mostani megállapodás ehhez a munkához nyit nagyobb teret.

A Honvédelmi Sportszövetség célja, hogy tevékenységével Magyarország állampolgárainak a haza védelme iránti hazafias elkötelezettségét és áldozatkészségét az önkéntesség figyelembevételével Magyarország nemzeti védelmi képességének fenntartásába és fejlesztésébe minél szélesebb körben bevonja, valamint a társadalom és a honvédelem kapcsolatát erősítse. Mindezt elsősorban a küzdő- és technikai sportokon, valamint a lövészeten keresztül.

Mint elhangzott, a gyökerek fix pontot teremtenek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az aláírás előtt Simicskó István, korábbi honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke rámutatott, minden nemzet ereje a hitében, az értékrendjében és a szellemiségében gyökerezik. Emellett viszont szükség van azoknak a kompetenciáknak és képességeknek a kifejlesztésére és elsajátítására is, amelyek megvédhetik gyermekeinket, a jövő nemzedékét egy zajos, rohanó és kihívásokkal teli világban. A zűrzavarban határozott irányt mutat a hazához való kötődés. A gyökerek fix pontot jelentenek, ám egyben kiindulópontot is adnak ahhoz, hogy szárnyalni tudjunk, fogalmazott az államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a fő cél a nemzeti egység létrehozása. Ehhez pedig az iskolákban a tárgyi tudás átadása mellett az érzelmi intelligencia – Márai megfogalmazásában: szív és jellem – fejlesztése is legalább annyira fontos. A feladat pedig, hangsúlyozta Simicskó, minden pártoskodás felett kell, hogy álljon.

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Mészáros Attila alpolgármester is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában