Fiatalos lendület

2021.01.26. 14:45

Új időszámítás kezdődött Sárszentmihályon

Gőzerővel halad a településfejlesztési program megvalósítása az önkormányzat és a polgármester vezetésével Sárszentmihályon és a közigazgatásilag hozzá tartozó Sárpentelén. A képviselő-testület fiatalos lendülettel vetette bele magát a munkába.

V. Varga József

Óber Andrea polgármester

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Óber Andrea polgármester szerint nem kis lemaradást kell behozni ahhoz, hogy Sárszentmihály felzárkózzon a térség települései közé – főként az infrastrukturális fejlesztéseket, illetve az alapellátások minőségét, az egyéb szolgáltatások hozzáférhetőségét tekintve. Az elvégzett feladatok persze mindig rávilágítanak arra is, hogy még mennyi mindent lehetne munkálkodni a két településrész felvirágoztatása érdekében.

Az viszont bizonyos: már a polgármesteri ciklus első évének elteltével is számos pozitív változásnak lehetnek tanúi a településen, amelyekre a korábbi évtizedekben nem nagyon volt példa. Amelyek az itt élők életminőségének javítását szolgálják, és meghatározhatják Sárszentmihály jövőjét. Óber Andreát a legfontosabb eredményekről és a kiemelt tervekről kérdeztük.

Melyek azok a fejlesztések, amelyek megvalósultak az elmúlt évben?

– Szerencsére hosszú a lista, de megpróbálom a legfontosabbakat kiemelni. Mintegy 110 millió forint pályázati támogatást sikerült 2020-ban a település számára megpályázni. Köszönet illeti ezért a térség országgyűlési képviselőjét, Törő Gábort, de mindenkit, aki segítő partnerként részt vállalt a munkából. Kiemelten kell kezelnünk a településen a rossz állapotban lévő utak felújítását. Ebben történt is előrehaladás. A Magyar Falu programban mintegy 17 millió forint támogatásból aszfaltburkolatot kapott az Arany János utca Dózsa György utca – Babits Mihály utca közötti 287 méteres szakasza, illetve a Petőfi Sándor utcának a Dózsa utca – Kosztolányi Dezső köz közötti 421 méter hosszúságú szakasza. A tavalyi nagy esőzések nyomán a víz kimosta az Arany János utca Mély utca felőli részét, a Domb utcát és a Mély utcát. Az útszakaszok eredeti állapotának helyreállítása 2,7 millió forint vis maior támogatásból kezdődött meg.

És az utakon kívül?

– Még az előző ciklusban nyert pályázati forrásból készült el a sportpark az iskola mögötti területen, a Líviai út mellett. Mintegy 5 millió forint támogatásból újítottunk fel járdát a település központjában (Magyar Falu program), a Rózsa utcától a Fő út 41. szám alatt lévő presszóig. Két, településünket érintő kerékpárútvonal lehetőségéről is folynak tárgyalások, mindegyikben fontos a térségi összefogás. Az első Sárszentmihályt és Sárpentelét a Gaja mentén kötné össze Székesfehérvárral (a Palotavárossal és Marosheggyel), s a fehérvári és megyei kerékpárút építési tervekkel összhangban lehetőséget teremtene arra, hogy a megyeszékhelyen keresztül akár Mórig eljuthassunk kerékpáron. A másik tervezet szerinti útvonal a 7201-es jelű út mellett Székesfehérvárról indulna a sárpentelei erdő mellett haladva Úrhida, Sárszentmihály, Sárkeszi és Nádasdladány irányába.

Óber Andrea polgármester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Melyek a közeljövő tervei?

– Van olyan fontos ingatlanfejlesztés, melynek folyamata a múlt évben kezdődött, de a megvalósítása a közeljövő beruházásaként szerepel kiemelt helyen. Az óvodafejlesztés előkészítése, tervezése címen ugyanis 30 millió forint támogatást kapott Sárszentmihály. A már elkészült engedélyezési terv szerint egy korszerű, modern, háromcsoportos óvoda létesül településünkön, amely a faluközpontban, a korábban kultúrház és iskola funkciót is betöltő volt grófi kúria épületében valósul majd meg. Ha megkapjuk az építésre vonatkozó további támogatást, a település egy régi álma válhat valóra.

Faluközpont?

– Ha megjön a jobb idő és a járvány is alább hagy, szeretnénk tovább folytatni a virágosítást, a parkok, zöld területek rendbetételét – az ehhez szükséges, szintén pályázati forrásból vásárolt, új eszközökkel. Mintegy 29 millió forintot nyert pályázati forrásból településünk 12 új parkolóhely kialakítására és a hivatali épület egyes belső részeinek felújítására – ezek a munkák is megkezdődnek.

Zöld program?

– Már elkezdődött a település zöld programjának kidolgozása. Ehhez kapcsolódóan – a szolgáltató fejlesztése révén – a múlt év végétől kukás szelektív hulladékgyűjtés folyik a háztartásokban. Pályázati forrásból hulladékgyűjtő pontot, speciális gyűjtőhelyet alakítunk ki egy központi területen lévő ingatlanon, illetve az elhasználódott háztartási olaj gyűjtésére is lehetőséget nyújtunk a polgármesteri hivatal udvarában. A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében tervezzük az illegális hulladéklerakással érintett területek megtisztítását, az illegális helyszínek megszüntetését, később a területek kamerás őrzését.

A nagy esőzések pincéket öntenek el, nagy károkat okoznak.

– Mindenki tudja, hogy a hosszú évtizedek óta gondokat okozó csapadékvíz-elvezető rendszerrel kezdeni kell valamit. Forrás hiányában erre sokáig nem talált megoldást a település. A Vörösmarty utca – Fő utca kereszteződésében a Fő utcára kihömpölygő hatalmas vízmennyiség hatására legutóbb betonszerkezet- és hídgyűrűtörés történt, melynek következtében a pályaszerkezet részben beszakadt és a közlekedés is veszélyessé vált. Ezt azonnal meg kellett oldani, melynek finanszírozására vis maior támogatásként mintegy 2,1 millió forintot kaptunk. Ez az intézkedés azonban csak a kárenyhítésre, az eredeti állapot visszaállítására volt elegendő. Ezért megkezdtük a csapadékvízelvezetési-pályázat előkészítési munkálatait. Kiderült, hogy a fejlesztést csak több lépcsőben tudjuk megoldani. Számolnunk kell a helyi adottságokkal, ugyanis több helyen hiányoznak az elvezető árkok, a jelenlegi Fő utcai árkok kapacitása pedig nagy esőzéskor több lezúduló vizet nem bír el, ezért más irányba kell elvezetni a csapadékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában