gyűjtőedény segít

2021.02.18. 07:35

Nem egyszerű hulladékkérdések Bakonycsernyén

Aktív időszak van a település önkormányzata mögött. Turi Balázs polgármester fogadta az új rendőrkapitányt, egyeztetett a helyi sportklub vezetőivel, és közben kikerült a helyére a várva várt gyűjtőedény is, amely megoldja a háztartási sütőolajok problémáját.

Palocsai Jenő

A mindig aktív sportegyesület képviselőivel is egyeztetett a polgármester

Fotó: Önkormányzat

Február elsejétől új vezetője van a móri rendőrkapitányságnak. Sági János rendőr ezredest a móri rendőrkapitányság új vezetőjét fogadta hivatalában Turi Balázs polgármester, akit az új vezető biztosított arról, hogy munkatársaival mindent megtesznek a település lakóinak biztonságérzetéért, nyugodt életéért.

Turi ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: – Eddig is nagyszerű kapcsolat volt önkormányzatunk és a kapitányság között, ami, biztos vagyok benne, a jövőben is kiváló lesz. Büszkeségemet fejeztem ki a nagy létszámú csernyei rendőrségi állományért, akik évek óta szolgálják a térség lakóit. Biztosítottam kapitány urat, hogy mindent elkövetünk, hogy segíteni tudjuk a munkájukat.

Nemcsak a rendőrség első emberével folytatott a polgármester tárgyalásokat, ugyanis február eleje minden évben a költségvetés tervezéséről is szól. Turi a pandémia idején is igyekszik minél több lakos, illetve civil szervezet gondolatát, ötleteit meghallgatni, figyelembe venni. A napokban éppen a helyi sportegyesület képviselőivel egyeztetett a támogatásokról.

A mindig aktív sportegyesület képviselőivel is egyeztetett a polgármester
Fotó: Önkormányzat

A háztartásokban termelődő nagy mennyiségű sütőolaj elhelyezése sokáig probléma volt, így sokan meglehetősen környezetszennyező módon szabadultak meg ettől a konyhai mellékterméktől. Aztán a pályázatoknak köszönhetően a megye több településén is megoldódott ez a probléma, ugyanis egyre-másra jelentek meg azok a gyűjtőedények, melyeket kifejezetten erre a célra helyeztek ki.

Bakonycsernye lakosai is várták már, hogy legyen egy végleges megoldás a könnyű és tiszta elhelyezésre, és a napokban megérkezett a településre a 240 literes gyűjtőedény. A polgármesteri hivatalnál található murvás parkolót jelölték ki a citromsárga konténer számára, mert ott a megfelelő hely is rendelkezésre áll és könnyen megközelíthető, bármelyik irányból is érkeznek a lakosok az elhasznált olajjal teli edényekkel.

Turi Balázs közösségi oldalán is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a gyűjtőedénybe kizárólag használt sütőolajat szabad gyűjteni. Hozzátette, hogy csak lezárt, saját, gyári palackjában vagy szintén zárt befőttesüvegbe helyezve lehet a gyűjtőbe tenni az olajat, beleönteni tilos, mert csak így lesz cseppmentes a rendszer. A szabály betartása fontos, ugyanis egyetlen liter használt sütőolaj akár egymillió liter ivóvizet is képes beszennyezni, fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

Mint megtudtuk, minden kilogramm hasznosítható sütőolaj után 25 forint visszatérítést kap az önkormányzat, és azt a pénzt kifejezetten környezetvédelmi célokra használják majd fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában