FEJÉR ÉVFORDULÓS EMLÉKEI

2021.02.04. 07:35

Ötven éve kapott új boltot Szabadbattyán

Baráth Eszter

Diákcsíny vagy sztrájk

1961-ben nagy port kavart a Teleki Blanka Leánygimnázium egy osztálya, akik megtagadták a dolgozatírást. Hiszünk nekik címmel jelent meg a megyei lapban az a cikk, amiből kiderült, a megváltozott órarendet használták ki a dolgozat megírása ellen, amiért az iskola büntetésben részesítette őket. Az utolsó órára kitűzött dolgozatot bár a lányok kollektívan kihagyták, tettüket azonnal megbánták, viszont az összetartás miatt nem fordultak vissza az iskola ajtajából. „De hát az vesse rájuk az első követ, aki 16-17 éves korában mindent éretten, megfontoltan tett” – írták 60 éve.

Eötvösre emlékeztek

50 évvel ezelőtt a Hírlapban beszámolót olvashattak az Ercsiben tartott ünnepségről, melyen Eötvös Józsefre emlékeztek. Eötvös több évig élt a Fejér megyei településen. „Itt szőtte terveit haladó szellemű barátaival a társadalmi haladásban és közművelődésben újjászülető Magyarország megteremtéséért” – emlékezett rá a cikk.

Boltavatás

Mint az 1971-ben megjelent beszámoló írja: „régi vágya teljesült Szabadbattyán lakosságának”. Az életveszélyessé vált régi üzlet helyén mintegy 7,9 millió forintból épült fel az új, 750 négyzetméteres bolt. A nagy alapterületből 300 négyzetmétert alakítottak ki eladótérnek. „Jellemző a lakosság áldozatkészségére, hogy az új áruház létesítéséhez, segítségképpen 400 ezer forintot megközelítő célrészjegyet váltott” – írták 50 évvel ezelőtt a szabadbattyániakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában