Koronavírus Fejérben

2021.03.04. 07:10

Az ajánlásos idősáv első piacnapja

A piacon újonnan bevezetett, pontosabban inkább ajánlott vásárlási idősáv az idősek védelmét szolgálja. Ottjártunkkor, 12 és 13 óra között szinte csak lézengtek a vásárlók a piacon.

Héjj Vivien

Különösebben sok idős nem volt kora délután a piacon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Kiemelten szeretnénk védeni az időseket, így – bár az önkormányzat csak ajánlást fogalmazhat meg – mindenkit arra kérünk, a 12 és 13 óra közötti idősávot hagyjuk meg a 65 év felettieknek a piacon. Az üzemeltető Városgondnoksággal közösen azt kérjük, március 15-ig ezt az egy órát mindenki tartsa fenn az időseknek, és a 65 év alattiak ebben az órában lehetőleg ne látogassák a létesítményt – fogalmazott közleményében Cser-Palkovics András polgármester.

Tegnap ebéd után valamivel mi is ellátogattunk a piacra, hogy megnézzük, milyen hatást váltott ki az ajánlás. Nem túlzás, ha azt mondjuk, ebben az időszakban szinte csak lézengtek az emberek. Nem álltak kígyózó sorok egyik árus standjánál sem. Egy-egy vásárló, nézelődő azért akadt, de azt nem mondhatjuk, hogy a 65 év felettiek megrohamozták volna a piacot.

Különösebben sok idős nem volt kora délután a piacon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Sehol senki nincs ebben az időszakban, déltől már alapvetően sem szokott nagy forgalom lenni. Reggeltől délig még jönnek a vásárlók, de ilyenkor egyébként is kevesebben szoktak lenni, most pedig szinte senki sincs. A bevétel alapvetően is kevesebb mostanában. Ez az idősáv lényegében semmin nem változtatott – fejtette ki véleményét Frikton Ferencné árus. Egy másik kereskedő is arról számolt be, őket nem viseli meg a jelenlegi korlátozás. Mint mondta, sokaknak van ebben az időszakban ebédideje, így többen ilyenkor intézik a bevásárlást az ebéddel együtt.

– Ha ajánlhattam volna, a 65 év felettieknek 13 és 14 óra közé tettem volna az idősávot. Az ajánlás miatt nem érezhető jelentős visszaesés, bár ettől függetlenül az elmúlt 30-40 napban jelentősen csökkent a forgalmunk – fogalmazott Bors Dávid kereskedő. Egy általunk megkérdezett, 65 év alatti vásárló elmondta, vidékről jár a piacra, így összességében nem foglalkozott az ajánlással.

Egy 65 feletti vásárló is hasonló véleményen volt. Mint mondta, általában korábban jár piacra, de most ő is 12 és 13 óra között érkezett. Nem az idősáv miatt, más teendői alakították így az érkezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában