„Nem szabad megállítani”

2021.03.16. 07:25

Egy speciális fejlesztőeszköz-kölcsönzőt is működtet a Lurkó

Másfél millió forint támogatást nyert el a dégi székhelyű, de az Enyingi járás teljes területén aktív Lurkó Kuckó Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civil pályázatán.

Majer Tamás

László Péterné vezeti a dégi székhelyű, de az Enyingi járásban aktív Lurkó Kuckó Egyesületet Fotó: FMH-archív

A tizenkét tagú egyesület magának vallja a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Enyingi Tagintézményének céljait, működése segít abban, hogy még több támogatást kapjanak a járásban élő gyermekek, szülők. Az enyingi szakszolgálat igazgatója, László Péterné Krisztina az öt éve létrehozott Lurkó Kuckó Egyesület elnöke. A tagok között olyan szülők is vannak, akik most vagy korábban jelentős segítséget kaptak a szakszolgálattól.

Az elmúlt öt évben a Lurkó két kislángi és egy enyingi gyermek fejlődését anyagilag is támogatta. Legutóbb egy nagy értékű speciális fejlesztő eszköz átadásával segítettek egy családot, gyermeküket, hogy őt otthon is tudják fejleszteni a szülők.

– A Lurkó Kuckó Egyesület adományokból és pályázati forrásokból tartja fenn magát. Az elmúlt öt évben kétszer nyertünk el nagy értékű pályázatot a Fehérvár Travel Alapítványtól, amelynek révén speciális fejlesztőeszköz-kölcsönzőt működtetünk azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ezeket az eszközöket megvásárolják, viszont a gyermekük fejlesztéséhez szükségük van rá – mondta László Péterné; az alapítvány mintegy 1,8 millió forinttal segítette őket.

Például ott van a Huple nevű magyar fejlesztésű eszköz, amelynek ára több mint 60 ezer forint, szárazon és vízben is használható. Javítja a mozgáskoordinációt. – Az idegrendszer összerendeződését segíti – emelte ki László Péterné.

László Péterné vezeti a dégi székhelyű, de az Enyingi járásban aktív Lurkó Kuckó Egyesületet Fotó: FMH-archív

– Ha sír egy gyerek, ösztönösen mit csinál egy szülő? Megfogja és ringatja, merthogy az megnyugtató érzetet kelt. A gyerekek arra vannak rendelve – mi, felnőttek is, de a gyerekek főleg –, hogy azokat az érzékleteket keressék, amelyek rendezik, integrálják az agyat – magyarázta.

– Ha egy gyereknek az kell, hogy fusson, akkor futni fog, és nem szabad megállítani. Amíg ki nem futja magát, amíg nem telítődik az ingerrel, úgyis futni fog. Ezért van az, hogy a gyerekek folyamatos mozgásban vannak, mert ez segíti az agy összerendeződését – folytatta az egyesület elnöke.

Visszatérve az egyesület működésére: egy tavaly őszi Magyar Falu Program-pályázaton 2 millió forint értékben eszközöket nyert el a Lurkó; laptopokat, tableteket, hangszórókat, ezek egy részét is kiadják családok számára.

A mostani NEA-forrásból hagyományos rendezvényeit kívánja megvalósítani az egyesület, köztük majd a következő koraszülöttek világnapi eseményüket, de támogatják belőle az enyingi szakszolgálat soron következő szakmai konferenciáját is. Tavasszal kiírják az Együtt kerek a világ – Fogyatékosság gyerekszemmel című rajz- és novellaíró pályázatukat az Enyingi járás területén élő gyermekek számára. Az ajándékokat is a NEA-keretből állják majd.

A szakember kifejtette, hogy a szakszolgálatnak, és így a Lurkónak is rálátása van az egész járás 0–18 év közti korú gyermekeire, de legfőképpen a 7 éven aluliakat tudják támogatni. – A korai fejlesztés mindenhol középpontban van, lényeges, hogy a segítségre számot tartó gyermekek mielőbb, akár már iskolába kerülés előtt felzárkózzanak – mondta.

Az elmúlt időszakban volt olyan betegséggel küzdő gyermekük is, akinél olyan betegséget diagnosztizáltak, amelyet korábban Magyarországon még senkinél. S vannak olyan gyermekek is, akik csak egy apró hátránnyal küzdenek, de mégis kell egy kis segítség, „indítás” nekik, például szemernyi mozgásfejlesztés.

Krisztina arról is beszélt, hogy olykor a szülők segítése kerül fókuszba:

– Szülővé kell nevelnünk őket – fogalmazott; fontos, hogy a gyerekek képernyőideje, a televízió, számítógép, tablet előtt töltött idő mérséklődjön. – A gyerekek akkor tudnak jól működni, ha biztonságban érzik magukat, ehhez kell a kiszámíthatóság, a napirend – mondott újabb tippet, tanácsot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában