Összetartó közösség

2021.04.21. 07:25

Folyamatosan fejlődik Isztimér

A lakosság és az önkormányzat betartja a szabályokat, de az online tér segítségével a közösség összetart, sőt, gyarapodik is.

Palocsai Jenő

Hamarosan aszfalt borítja a Sport utcát Fotó: Pesti Tamás

Semmilyen kulturális rendezvényt nem lehet most tartani, ám közösségi oldalon keresztül elérik a település irányítói a lakosokat, tudtuk meg Gömbösné Rostaházi Judittól. A polgármester elmondta: – Amennyire a lehetőségeink engedték, mi is megemlékeztünk egy gyertyagyújtás és koszorúzás keretében Fiedler Albertné Arankával az Isztiméri Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnökével a Kitelepítési Emlékműnél arról az időszakról, amikor 66 családot, illetve 346 főt telepítettek ki innen Németországba.

A település vezetőjétől megtudtuk, hogy1948-ban ezekben a napokban, vagyis április derekán több turnusban telepítettek be szlovákiai magyarokat Madarról és környékéről.

Közben az önkormányzat sem tétlenkedik, mondta a polgármester, ugyanis a már megnyert pályázatok kivitelezési munkái hamarosan elkezdődnek. A játszótér és az urnafal is elkészül ebben az évben és szeretnénk minden további pályázati lehetőséget is kihasználni.

Az úthálózatot is fejleszteni kívánják a településen. A legfontosabb a lakosok számára, hogy mielőbb aszfaltos út legyen a Sport utca. Emellett tárgyalások folynak a Köztársaság út felső szakaszának tulajdonjogáról is. Ha sikerül megszereznie az önkormányzatnak a szóban forgó részt, akkor mindenképpen pályázni fognak annak felújítására.

Hamarosan aszfalt borítja a Sport utcát Fotó: Pesti Tamás

De nem csak az infrastruktúrát fejleszti a falu, hanem a közösséget is, ezért egy sikeres pályázatnak köszönhetően lesz nyári német nemzetiségi tábor, és lesznek hagyományőrző kulturális rendezvények is a frissen festett és felújított kultúrházban. A két önkormány- zat jó együttműködésének köszönhetően egyre magasabb színvonalú közösségformáló programokat tudnak szervezni és már most készülnek a július végi Anna-napi búcsúra, annak reményében, hogy meg is tudják majd tartani.

Gömbösné hangsúlyozta: – Örömhír, hogy egyre kevesebb az üres ház, egyre több fiatal család találja meg új otthonát Isztiméren, így a településünk lakosságának száma végre nem csökkenő, hanem növekvő tendenciát mutat. Szerencsére egyre gyakrabban költöznek az emberek Isztimérre ebbe a csodálatos, csendes, bakonyi zsákfaluba.

A polgármester beszámolójából kiderült, hogy az új lakosok között sok a többgyerekes fiatal család, ami reményt ad arra, hogy az óvoda kihasználtsága is javuljon. A közösség nyitott minden érkezővel szemben. Erre jó példa Vaszkó Bence, aki ugyan nem oly régen költözött Isztimérre családjával, de máris beilleszkedett. Az új lakó március 15. alkalmából a Nemzeti dal zenei változatával hálálta meg, hogy befogadta őket a közösség.

Mint megtudtuk, a civil élet sem állt meg a járványügyi helyzet ellenére sem. Az egyesületek és baráti csoportok, köztük az Isztiméri Nyugdíjas Klub tagjai sem tétlenkednek. Legutóbb több mint 500 db polipot horgoltak az újszülött osztályra az idősek, és bizakodva várják a nyarat, hogy megünnepelhessék alakulásuk 30. évfordulóját. Az Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület az áprilisi hóesésben is helyt állt, miközben a kispályás focicsapat gőzerővel készül a négyfordulós bajnokságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában