most jön a neheze

2021.04.03. 11:30

Biztonságos lesz a kerékpáros átkelés a 81-esen

Hamarosan elkészül a Bodajkot és Mór városát összekötő kerékpárút. A salakos nyomvonal már járható és most kezdődik az átkelési szakasz kialakítása.

Palocsai Jenő

Forrás: Shutterstock

A Dózsa György utca végétől indul az a kerékpárút, amelynek köszönhetően a kirándulók, sportolók vagy éppen a zarándokok könnyedén és,nem utolsósorban biztonságosan tudnak közlekedni Mór és a bodajki kegyhely között.

A pálya kitűzése, földrendezése és a sóderterítés, hengerelés megtörtént, most jön a munka legnehezebb része. A 81-es úton készülő átkelési szakaszról Törő Gábor országgyűlési képviselőt kérdeztük.

– Húsvét után kezdődik az átkelési szakasz építése. Teljes útzár nem lesz, ezáltal terelés sem várható. Kiszélesítik a bodajki oldalon a 81. utat, azaz lesz egy külső pálya, mintha háromsávos lenne, utána középen megépül a járdasziget.

A kerékpárt úgy kell majd áttolni a kritikus szakaszon, amely meg lesz világítva fehér fénnyel. Sárga villogók, valamint sebességkorlátozó táblák figyelmeztetnek majd minden autóst a veszélyre. Nemcsak az autósok száguldását fékezik majd az átkelési szakaszon, hanem a kerékpárosokét is, egy lassító hurokkal, így még biztonságosabb lesz a túloldalra történő átjutás.

Törő Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy sokan akartak aluljárót meg felüljárót erre a szakaszra, de az több pénzbe kerülne, mint az egész kerékpárút.

Szerencsére a 81-es és Bodajk között, a kerékpárút nyomvonala mellett a fás rész továbbra is megmarad, és ezt már több biciklis is tanúsíthatja, ugyanis sokan végigmentek a fehér murvával fedett felületen.

Ha az átkelési szakasz elkészül, megérkezik az aszfaltterítő és pár nap alatt létrejön az aszfaltfekete, kanyargós kapcsolat a két város között.

– Látható közelségben van a beruházás befejezése, ám Mór belterületén folytatódik a kerékpárosok örömére az út. A felhagyott vasúti pályát álmodtuk meg mint leendő nyomvonalat. Ez köti majd össze a lovardát és a Csókakő felé vezető kerékpárutat, ám ez jelenleg még tervezési fázisban van – tette hozzá Törő Gábor országgyűlési képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában