csokorba szedtük

2021.06.21. 11:38

Halpusztulás, fekete fólia és a Seuso-épület kikötője – Legolvasottabb cikkeink a múlt hétről

Egy csokorba gyűjtöttük az elmúlt hét Önök által legolvasottabb cikkeit. Nézzük, melyek voltak azok!

feol.hu

A település határában, a Seuso-épületkomplexum ásatási helyszíne mellett, úgy tűnik, megtalálták az épülethez tartozó kikötőt. Föld alatt lévő falak és cölöpök képét rajzolta ki egy geofizikai, földradaros eljárás. A helyszín a Péter-Bánkút dűlő, ahol a Malom-csatorna és Nádor-csatorna, avagy a Sárvíz egymás mellett folydogál. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója (balra) és Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője mutatta meg lapunknak a helyszínt. A terület Simon István kőszárhegyi vállalkozó tulajdona, aki elmondta, annak idején Nádorfi Gabriella szavára figyelt fel a legelőre. Alapvetően az volt a célja a megvásárlásával, hogy biztonságban legyen a terület. Feltételezhető volt ugyanis, hogy nagy eszmei értékű múltdarabok, falak, leletek, vagyis történelmet hordozó információk bújnak meg e föld alatt. S valóban.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Oxigénhiány?

Amitől már hónapok óta féltek a szakemberek, bekövetkezni látszik: az évről évre nagyon kevés téli csapadék miatt a nyárra kialakult alacsony vízállást nehezen bírják a halak, ráadásul a tavasz is összességében száraz volt, az a néhány napos csapadék nem sokat segített a helyzeten. Az egyre melegedő vízben lévő kevés oxigén olyan folyamatokat indított el a Velencei-tóban, amely halfajok pusztulásához vezetett.

https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/halpusztulas-tapasztalhato-a-velencei-to-teljes-teruleten-5034335/

Igazodtak a Sárvízhez?

A helyszín a Péter-Bánkút dűlő, ahol a Malom-csatorna és Nádor-csatorna, avagy a Sárvíz egymás mellett folydogál. Június első felében zajlott le a földradaros kutatás. Kovács Loránd Olivér, a Gor­sium Régészeti Park és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója mutatta meg lapunknak a helyszínt. Kovács a kikötőről úgy fogalmazott, hogy nagy eséllyel a Seuso-épületkomplexum részét képezhette egykor. A földradaros mérés egyfajta alaprajzot mutatott meg. – Az az izgalmas benne, hogy látszik rajta egy törés. A rómaiak nyílegyenes falakat csináltak mindenhol. Ha ettől eltértek, annak mindig az volt az oka, hogy igazodtak valamilyen komoly tényezőhöz, jelen esetben a Sárvízhez – mondta Kovács. Mágneses mérések alapján cölöphelyek is felfedezhetőek az alaprajzon, sőt nagy biztonsággal jelölhető be rajta a móló, illetve a raktárrész is.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megvan-a-seuso-epuletkomplexum-kikotoje-sarviz-5030450/

Fekete fólia

Mederkotrás után fekete fóliával bélelték ki a Bika-völgyi patakot egy jelentős szakaszon. Az emberek megdöbbentek, „környezetkárosítás!” – ­kiáltották, de kiderült, környezetvédelmi szakemberek javaslata alapján tették kötelezővé a fóliázást. A környezetkárosítás valóban felvetődik – ám ezúttal egy invazív növényfaj illegális termesztője a hibás. Az akváriumok csodás kiegészítője, a tóalma nem véletlenül jelent meg ugyanis a területen.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kotelezo-a-bika-volgyi-pataknal-a-fekete-folia-illegalis-termesztok-bukkantak-fel-5026649/

Életét vesztette egy motoros

Összeütközött egy motorkerékpár és egy kisteherautó a 8123-as úton, Gánt közelében. A motoros a gépkocsi alá szorult. A baleset következtében a motorkerékpárral közlekedő férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kisteherauto-ala-szorult-egy-motoros-gant-kozeleben-5035631/

Feje tetejére állt az élete

Bóza Roland viselheti a Magyarország Konyhafőnöke címet! A főzés már gyermekkora óta meghatározta életét. Az iskolából hazaérve azonnal indult a konyhába házi túrórudit, rétest készíteni. A gasztronómia számára a nyugalmat, a kreatív energiák kiadását jelentette már akkor is. Emellett hétéves kora óta a küzdősportok világában is él.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/boza-roland-konyhafonok-szekesfehervar-sarkozi-akos-racz-jeno-fordos-ze-5025362/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában