korszerűsítés

2021.06.23. 07:50

Mederrendezés, kotrás a Kapos torkolatáig

Tisztítják a Siót Mezőkomárom és Szabadhídvég között – értesültünk a hídvégi önkormányzat közösségi oldaláról: a munka a csatorna felső szakaszának kotrását, mederrendezését takarja, amely zátonykotrásból, valamint mederrézsű- és depóniarendezésből áll Siófok és a Kapos torkolata közötti szakaszon.

V. Varga József

Mederkotrás a Sión, Mezőkomárom és Szabadhídvég között

Fotó: Szabadhídvégi önkormányzat

A Sió csatornán folyó munka része a Balaton levezető rendszere korszerűsítési projektjének, a környezeti pályázat kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. Amint a vízügyi igazgatóságtól megtudtuk: a kotrási munkák előkészítése idén februárban kezdődött meg a terület, a beavatkozási helyszínek növényzettől való megtisztításával. A levágott növényzet elszállítása folyamatosan haladt a Sió mentén déli irányba.

Mederkotrás a Sión, Mezőkomárom és Szabadhídvég között
Fotó: Szabadhídvégi önkormányzat

A beavatkozás június elejétől a mederből, a mederszélről a fatuskók eltávolításával folytatódott, és az így letisztult meder kotrását hétfőn kezdte meg a vállalkozó. A munkafolyamat a tervek szerint jövő év nyarán fejeződik be. A jellemző paraméterek szerint a Sió felső szakaszán a mederfenék kotrása és a kétoldali rézsűrendezés 14, a mederrézsű rendezése a jobb parton 28, a bal parton 27, a depónia magassági hiányának megszüntetése a jobb parton 16, míg a bal parton 28 szakaszon valósul meg. A Balaton rendkívül nagy gazdasági és idegenforgalmi potenciált jelent, amelynek kiegyensúlyozott feltételeit a vízgazdálkodás eszközeivel is segíteni és biztosítani kell – hangsúlyozták megkeresésünkre a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában