Frissen Fejérből

2021.07.26. 17:15

Újra fölfedezték a régi kisvárost a martoni Hazahívó-Hazaváró napon

– Annyit még a szeszgyárról, hogy 1945 után itt rendezték be a gépállomást, később magtár volt, most meg itt ülünk – mondta Molnár Dénes azon az előadáson, amelyet a III. Hazahívó-Hazaváró napon tartott a Brunszvik–Beethoven Közösségi Házban.

Majer Tamás

A hazalátogatók Martonvásáron tölthettek még pár napot a rokonoknál, ismerősöknél

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– Bármilyen hihetetlen, 1858ban már volt Martonvásáron szeszgyár. A megye négy szeszgyára közül az egyik legnagyobb teljesítményű volt. Többnyire bérlőkkel üzemeltette a tulajdonos, Brunszvik Géza és később Dreher Antal is. A front idején, 1945-ben a készleteket majdhogynem kivétel nélkül a csatornába eresztették, annyira féltek, hogy illuminált állapotba keverednek az orosz katonák… – mondta előzőleg az épületről Molnár Dénes, aki tartalmas előadást tartott a település történetéről, jellemzően régi épületek bemutatásával. Illusztrációként Fodor Zsolt képeit, grafikáit mutatta meg.

Nos, a Martonvásári Kulturális Egyesület égisze alatt – 2017 és 2018 után – idén, 2021-ben harmadszor tartották meg a Martonvásárról elszármazottakat és a város barátait vendégül látó Hazahívó-Hazaváró napot Martonvásáron. A főszervező Foki Gábor tősgyökeres martoni, 1949-ben született. Lapunknak elmondta, az egymással folytatott beszélgetésektől zsibongó nap programjának kiemelt részei a városi séták is: a templomkertben, a kastélyparkban, a nemrég átadott Brunszvik–Dreher-sétányon. A felújított óvodaudvar, a játszóterek, a sportcsarnok, a sporttelep, az iskolaépület új szárnya is kedves célállomás lehetett sokaknak.

A hazalátogatók Martonvásáron tölthettek még pár napot a rokonoknál, ismerősöknél
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A szervező megosztotta velünk azt is, hogy a kezdetektől a helyi lapban, illetve a város kiemelt pontjain kihelyezett plakátokkal hirdették az eseményt azzal, hogy minden martoni, akinek a városból elszármazott családtagja, rokona, barátja, ismerőse, volt osztálytársa van, hívja őt, hívja őket haza. Legalább erre a napra. Így aztán a ha­zalátogatók közül sokan bizonyára nemcsak a programra érkeztek, de talán a városban töltöttek még pár napot is, megszállva rokonnál, barátnál, ismerősnél.

– Eredetileg Martonvásáron éltem, itt jártam iskolába, utána a munka miatt Budapestre költöztem, de a családom még mindig itt van – mondta Varga Hedvig, egy a hetven közül. Horváth Bálint alpolgármestertől tudtuk meg: mintegy hetven „régi” martonvásári jelezte előre, ellátogat a rendezvényre. Persze ennél többen voltak, hiszen sok helybéli is jelen volt, és sok barátja van a városnak!

Az alpolgármester a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott, ez a nap nagyszerű alkalom mindenki számára, hogy a régen látott arcokat újra köszönthesse, baráti beszélgetéseket folytasson, és a kisvárost újra fölfedezze. Röviden fölsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit, a tervekről is szólt: az új szolgáltatóháznál az önkormányzat és a beruházó egy új bevásárlóudvart kíván létrehozni, bölcsőde épül hamarosan, s egy tanuszoda építésére is van remény.

– Folyamatos a fejlődés, de úgy gondolom, a legfontosabb egy ilyen kisvárosban az, hogy a közösségek működjenek jól. Ez az alapja mindennek – mondta, és kifejezte, e téren remekül állnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában