Frissen Fejérből

2021.08.04. 07:10

Egy újabb esélyt kínál a Magyar Honvédség

A megyeszékhely toborzóirodája várja a jelentkezőket, hiszen egy teljesen új lehetőség adódott a honvédségnél.

Tihanyi Tamás

A sereg elsősorban a fiatal lehetősége, de azért ezzel élhet az idősebb korosztály is

Fotó: Magyar Honvédség

Az úgynevezett önkéntes tartalékos rendszer új eleme az önkéntes katonai szolgálat, amely elsősorban fiatalokra számít, de azért korra és nemre való tekintet nélkül bárki jelentkezését örömmel fogadják.

– A kiképzés a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálathoz hasonlóan hat hónapig tart – mondta lapunknak Németh Andor alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka. – Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, majd azután eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy inkább más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. Elsősorban olyan fiatalok megjelenését várjuk, akik idén eredeti terveikkel ellentétben nem kezdhették meg felsőfokú tanulmányaikat, és érdeklődnek a katonaélet kihívásai és lehetőségei iránt.

Tehát akik így döntenek, az önkéntes katonai szolgálat révén lehetőséget kapnak arra, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el és katonai felkészítésen vegyenek részt.

– Minden olyan magyar állampolgár jelentkezését várjuk, aki legalább 18, de legfeljebb 65 éves, van bejelentett belföldi lakóhelye, rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel. A szerződéskötést természetesen egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg – folytatta a honvédtiszt.

A sereg elsősorban a fiatal lehetősége, de azért ezzel élhet az idősebb korosztály is
Fotó: Magyar Honvédség

A kiképzések szeptember 15-én elkezdődnek, ehhez a tervek szerint az ország minden megyéjében és Budapesten is biztosítanak helyszínt. A résztvevők az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják majd el a legfontosabb ismereteket. A második hónap után az önkéntesek ugyanott folytathatják az általános kiképzést, vagy specializálódhatnak egy szakterületre, így akár ejtőernyős-, búvárképzést is kaphatnak, vagy megtanulhatnak harcjárművet kezelni. A hat hónap alatt – és utána is – bárki választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

– A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ez jelenleg bruttó 167 ezer forint – folytatta Németh Andor alezredes. – Aki a program második részében speciális területet választ, az már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely jelenleg bruttó 219 ezer forint. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazásiköltség-térítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

Jelentkezni legkésőbb augusztus 31-ig a székesfehérvári toborzóirodán, a Mészöly Géza utca 7-es szám alatt vagy a Magyar Honvédség központi online toborzóirodáján lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában