Frissen Fejérből

2021.08.24. 08:46

Hatvanadik születésnapját ünnepelte az Alba Regia Barlangkutató Csoport

Több mint százfős születésnapi ünnepséget tartott a megyehatáron túli településen az Alba Regia Barlangkutató Csoport.

Palocsai Jenő

Közel száztíz főt kellett jóllakatnia a segítőket sem nélkülöző főzőbrigádnak a születésnapon

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Zentai Ferenc, a Székesfehérvári Ságvári Endre Technikum fiatal tanára átragasztotta a barlangokkal kapcsolatos lelkesedését és elhivatottságát néhány diákra 1961-ben. Az akkor lefektetett alapokon egy szilárd közösség épült, ami azóta is kiállja az összes próbát.

Most, hat évtizeddel később, ugyanúgy aktív a közösség, és ugyanúgy szívügyük a Tési-fennsík, különösen az emberfeletti munkával, bátorsággal és nem kevés anyagi áldozattal feltárt Alba Regia-barlang, ám néhány órára félretettek mindent a barlangászok, mert kezdődött az ünnep. Az egyik alapító fogadott minket. Szarka Gyula elmondta: – A kezdetek óta több ezer ember fordult meg nálunk, ám a születésnap miatt úgy 150 meghívót küldtünk ki, és ennek köszönhetően több mint száz vendég járműve állt meg a szerpentin tetejére érve.

Közel száztíz főt kellett jóllakatnia a segítőket sem nélkülöző főzőbrigádnak a születésnapon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szarka megmutatta a kiállítótermet, ahol műszerek, térképek, régi és új térképészeti eszközök, kövek, ásványok, denevérek, őskori leletek, fotók, mászókötelek és sok-sok elismerés sorakozik a falakon és a tárlókban. Egy hatalmas íven látható a kiterjedt Alba Regia-barlang térképe is. Közben kint, a kutatóállomás udvarán álló fák között fiatalok gyakorolták a gyakran életmentő kötélmászást, míg egy másik helyen, a nyári lakon túl, már főtt az ebéd.

Délután háromkor megérkezett a csoport vezetője, Szolga Ferenc, alias Pipi, az Alba Regia Barlangkutató Csoport elnöke és párja, Erzsi. Ekkor gyulladt fel az ünnepség karbidlámpája, melynek jelére az első csoporttagok egyike, Pék József mondott ünnepélyes megnyitó szöveget, majd Grósz Imre alapító tag beszélt a csoport megalakulásának körülményeiről és az első túrákról.

 

A délután és az est folyamán sokat hozzászóltak a beszédekhez, és elmesélték a csoporttal kapcsolatos barlangász élményeiket. A 60 esztendő fotóanyagából, zenei aláfestéssel készült programot nézhették a jelenlévők, vacsorázás és baráti beszélgetések közben. Az esti tábortűznél vidám beszélgetések és éneklések folytak gitár kísérettel, éjfélkor a jelenlévők hagyományosan elénekelték a barlangász, a bányász és a magyar himnuszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában