Frissen Fejérből

2022.01.13. 07:02

A doni hősökre emlékezni kötelesség

Az a nép, amely megtagadja múltját, elveszti létjogosultságát a jövő nemzetei sorában, aki pedig őseit tagadja meg, az elkótyavetyéli utódai tiszteletét.

Borsányi Bea

A Hősi emlékműnél korhű öltözetben is emlékeztek a 79 évvel ezelőtti doni tragédiára

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel a sokszor idézett, de ezúttal is helytálló gondolattal kezdte beszédét a doni áttörés 79. évfordulóján tartott városi megemlékezésen Illés Szabolcs polgármester, aki azzal folytatta, hogy a magyar történelem – így Csákvár történelme is – tele van fekete dátumokkal. 

A továbbiakban felidézte, milyen embertelen hidegben, mennyire rossz felszereléssel és mekkora emberhátrányban kellett felvenniük a magyar katonáknak a harcot az 1943. január 12-én megindult szovjet előrenyomulás ellen. Néhány nap alatt a 2. magyar hadsereg összesen 100-120 ezer embert veszített, ám akiknek mégis sikerült csodálatos módon túlélniük a poklot és hazatérniük, azokat itthon az új kommunista rendszer bélyegezte meg: hősökből a Szovjetunió ellen a fasisztákkal harcoló katonákká váltak. Ezért sokan életük végéig titkolták, hogy ott voltak a Don-kanyarnál, hogy harcoltak a hazáért. Megjegyezte, ugyancsak emiatt a szellemiség miatt volt tilos évtizedeken keresztül gyászolni a hősöket, éppúgy, mint adott esetben a háború polgári áldozatait. 

Beszédének végén a csákvári polgármester kiemelte, hogy minden történelmi eseménynek megvan a maga tanulsága és üzenete a jövő számára. A doni áttörés és az azt követő időszak pedig azt üzeni, hogy a nemzet gondjait nem lehet a fegyverek erejével megoldani, de a hazát, ha muszáj, fegyverrel kell védeni. Emlékezni az eseményekre pedig a jövő végett is kötelességünk. 

A Hősi emlékműnél tartott ünnepség koszorúzással ért véget szerdán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában