Górcső alatt

2022.02.09. 14:42

Tizenkét fajta pálinka huszonhat mintáját véleményezték a szakemberek Adonyban

Az adonyi Civil Házban pálinkamustrát tartott a minap a Duna-menti Szent Orbán Borrend. Huszonketten vitték el a pálinkájukat az eseményre, hogy ott szakemberek véleményezzék azokat. László Norbert országosan is elismert pálinkaszakember ítélkezett az italok felett.

Agárdy Csaba

Balról Schmidt Attila, mellette László Norbert

Forrás: Agárdy Csaba

A résztvevők száma talán egy kicsit kevesebb volt a vártnál, nagyrészt borászok hozták el a pálinkájukat. Azt gondolná az ember, hogy a törköly dominált, hiszen a szőlő végtermékét, a préselés utáni törkölyt általában kifőzik a borászok. De a valóság az, hogy nagyon sok volt a gyümölcspálinka, olyan különlegességeket is lehetett véleményezni, mint a birs vagy a megy. A mustra után László Norbert, aki gyümölcsprofil-analitikus és párlatkészítési technológus, a perkátai Scientia Pálinkapárlat és Gasztrokulturális Egyesület tagja, összegezte a tapasztalatokat. 

– Tizenkét fajta pálinka huszonhat mintáját véleményeztük. A legelső benyomásunk az volt, hogy a két évvel ezelőtti mustrához képest hatalmas a minőségi előrelépés. Lehet, hogy a pálinkakészítők megfogadták az akkori tanácsainkat. Voltak kimagasló termékek, mint például Fülöp Ferencné birspálinkája vagy Béres Gábor Irsai szőlője, amelyek az aranyérmesek közül is kiemelkedett (Érdekesség, hogy a mustrára Béres Gábor a Mátra-aljai Bodonyból érkezett – a szerk.). Voltak hibás pálinkák, de az érmesek domináltak. Összességében öt pálinka kapott arany, tizenhárom ezüst és három bronz minősítést – mondta László Norbert. Schmidt Attila, a borrend nagymestere elmondta: – Két éve Fónagy József borrendi tag ötlete volt a pálinkamustra megszervezése. Ez volt a második, mivel tavaly a járvány miatt nem tudtuk megrendezni. A borrend egyik alapvető feladatának az alkoholfogyasztás kultúrájának terjesztését tartja, ezért úgy gondoltuk, jó az elképzelés, és ezért kalandozzunk egyet a pálinkakészítés területén is. A bormustra mintájára a borrend biztosította a helységet, a poharakat, az ételt. 

 

Schmidt Attilától megtudtuk, a következő nagy eseményük február 19-én a borrend tisztújító közgyűlése és a gazdanap lesz a Bálint Ágnes Művelődési Házban és Könyvtárban. Ezúttal a gazdanap nem lesz nyilvános, csak a borrend tagjai vehetnek részt rajta, ennek egy oka van: a koronavírus-járvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában