Ünneplés

2022.04.02. 14:00

Huszonöt évvel ezelőtt indult el egyetlen első osztállyal a bicskei Szent László Általános Iskola

Minden nagy dolog egy álommal kezdődik, hangoztatta Hetényi Tamásné igazgató a templombéli ünnepségen.

Zsohár Melinda

A katolikus templom padjai megteltek, gyermekhangok szállnak az égig, tudják a szent énekek szövegét

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A huszonöt éve alapított Szent László Általános Iskola fenntartója, a székesfehérvári megyés püspök, Spányi Antal együtt örült a gyerekekkel, pedagógusokkal az ünnepi szentmisén.

 

Hála, köszönet és öröm – ez mindenki szájából többször is elhangzott az ünnepi alkalommal a bicskei katolikus templomban ezen a csöppet sem átlagos pénteki napon. A helyhez illő, emelkedett hangulatú ünnepi műsort adtak az iskola tanulói, s igen, zúgott a taps is, pedig sok helyütt ez nem szokás. Itt igen, az öröm és az egymás megbecsülése a taps jelével is „belefér” a tiszteletteljes ünneplésbe.

 

A manapság megkérdőjeleződni látszó alapértékek melletti kiállás és magas színvonalú pedagógiai munka jellemzi az egyházmegye ezen fontos intézményét, mondta az igazgatónő.

 

Hozzátette: az alapításkor is azt gondolta erős hittel, hogy Isten útján járni gyönyörűség. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő maga is tanított a Szent Lászlóban, két osztályt vitt végig a felső tagozatban, az utolsó két évet polgármesterként, az iskola engedélyével. Istenből kiindulhatunk egymagunk, de hozzá visszatérnünk csak többedmagunkkal tehetjük, idézte Prohászka Ottokár szavait a képviselő, s feledhetetlen élményként őrzi szívében azokat az éveket, mondta.

 

Bálint Istvánné polgármester szintén személyes hangot ütött meg, amikor a megható kezdeteket, az induló egyetlen első osztály megjelenését idézte meg. Ma már azok gyerekei is itt tanulnak.

 

A keresztény értékek mentén való nevelés-oktatásra a jövőben is szükség van, nyomatékosította. Spányi Antal megyés püspök celebrálta a szentmisét, Burbela Gergely plébános és Bonaventura káplán közreműködésével. A püspök több ízben örömének adott hangot s a nap ünnep mivoltát hangsúlyozta. 
A jól végzett munkát Isten is megáldja, mondta, az iskola alapítása és felszárnyalása az ember munkájának gyümölcse, Isten segítségével, tért vissza minduntalan az emberi s hitbéli erőfeszítés összegződéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában