A fantázia hatalma

2022.11.24. 18:00

Használd újra! – kézműves foglalkozás a Tolnai utcai tagkönyvtárban

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva a Vörösmarty Mihály Könyvtár ötletbörzét hirdetett, ahol a textilek sokszínű újrahasznosítása volt a téma.

Kecskés Zoltán

Krainhofferné Zsuzsa vezetésével a háztartásokban feleslegessé vált textileket hasznosították újra. Csodás alkotások születtek.

Fotó: Nagy Norbert

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) kezdeményezése 2009-ben indult azzal a céllal, hogy az akcióban résztvevő országok, intézmények egy teljes héten keresztül saját ötletekkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra. Az akcióhoz kapcsolódva Székesfehérváron, a Tolnai utcai tagkönyvtárban Krainhofferné Zsuzsa vezetésével a háztartásokban feleslegessé vált textilek újrahasznosításáról volt szó. De nem csak beszéltek róla, hanem a résztvevők ollót, tűt és cérnát is ragadtak, hogy a legkülönbfélébb alkotásokat elkészítsék.

Fotós: Nagy Norbert

Szakmai tapasztalat, kreativitás, lelkesedés és tettvágy: ezek együttese hajtja Krainhofferné Zsuzsa nyugalmazott óvónőt. Így nem is csoda, hogy időről időre kézműves foglalkozást tart a könyvtárban az érdeklődőknek.

– Óvónőként sokféle kézműves technikát kipróbáltam már, így több évtizede készítek textiljátékokat és lakásdíszeket. Az egész családunkat átjárja ez a szeretet, így otthon is egyre-másra születnek az olyan egyedi alkotások, amelyek tökéletes díszei a lakásunknak. Egyik éven például a nagyobbik lányommal az itt kiállított manót készítettük el a szeretteinknek karácsonyi ajándék gyanánt – meséli nagy lelkesedéssel. Hozzátette, hogy a foglalkozáson résztvevők visszajáró „vendégei" és mindig örömmel tölti el, amikor velük foglalkozhat. Mint mondta, az alkotásoknak csak a fantázia szabhat határt. Az összegyűjtött nyakkendőkből például tolltartót, vagy éppen nyakláncot készítettek, de a már nem használt férfi ing is tökéletesen alkalmas arra, hogy kötény születhessen belőle az asszonyok legnagyobb örömére.

A résztvevők nem csak beszéltek az újrahasznosításról, de ollót, tűt és cérnát is ragadtak
Fotós: Nagy Norbert

A Tolnai utcai tagkönyvtár vezetője, Kalincsákné Molnár Zsuzsanna több mint 20 éve dolgozik már a város olvasóiért. Örömmel fogadta, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár idén is csatlakozott  az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amely lehetőséget teremt az ehhez hasonló események létrejöttéhez, amely egyfajta találkozási pontként is szolgál. A könyvtárban az érdeklődők összejöhetnek, beszélgethetnek, kreatívkodhatnak és nem utolsó sorban olvashatnak is az újrahasznosítással kapcsolatban.

A következő foglalkozásra sem kell sokat várniuk az érdeklődőknek, ugyanis december 8-án origami-foglalkozást tart Sziliné Molnár Klára, melynek keretében  ajándékdobozokat és karácsonyi csillagokat fognak készíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában