2022.11.24. 14:14
Valódi étcsokiba mártott vegán birsalmasajttal futott be a fehérvári cukrászmester
Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként az Év szaloncukra versenyt. A megmérettetésre meghívást kapott az összes hazai kis és nagy gyártó, akik szabadon dönthettek arról, hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.
Fotó: Shutterstock
Az Év szaloncukra címet a gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros alkotása nyert el. Összesen tíz kategóriában hirdettek eredményt, amelyet megtalálnak a www.azevszaloncukra.hu weboldalon. Ami számunkra érdekes, hogy a díjazottak között van Fejér megyei: a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalma szaloncukra a vegán kategóriában aranyérmet nyert. Damniczki Balázs alkotása nem első alkalommal került be a legjobbak közé, hiszen két éve a fagylalt után készült vörösboros-málna szaloncukruk szintén első helyen végzett.
- Idén kimondottan a vegán kategóriára fektettük a hangsúlyt, mert sok vegán vendégünk van, akik keresik az ilyen süteményeket, édességeket. Az idei győztes szaloncukor tulajdonképpen birsalmasajt valódi étcsokival bevonva, aminek a receptúráját úgy állítottuk össze, hogy ne csak a vegánok, de mindenki szívesen fogyassza. Az egyik titok, hogy a zselés szaloncukrokban használt állati eredetű zselatin helyett pektint, azaz gyümölcsrostot használtunk. A birsalmát szegfűszeggel, fahéjjal és citromhéjjal főztük össze, az elkészült birsalmasajt 55 százalékos gyümölcstartalommal bír – árulta el kérdésünkre Damniczki Balázs, akitől azt is megtudtuk, hogy az alapanyagként felhasznált birsalma is helyi: az iszkai kertekből való.
A cukrászda idén versenybe szállt a legjobb marcipános szaloncukor címért is, de ott a több mint harminc induló között „csak” negyedik helyezést ért el.