Megszületett a megállapodás

2023.01.27. 18:00

Kompromisszumos megoldást találtak a települések

Csütörtökön együttes ülést tartott Csákvár, Gánt és Vértesboglár önkormányzatának képviselő-testülete, amelyen a téma a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal létrehozására és működtetésére létrejött megállapodás felülvizsgálata volt.

Borsányi Bea

A közös önkormányzati hivatal költségei a megemelt bérek miatt növekedtek meg

Fotó: Archív (EG) / Fejér Megyei Hírlap

Erre azért került sor, mert abban ugyan egyetértettek, hogy a közös hivatal munkatársainak meg kell emelni a bérét, abban azonban már nézeteltérések adódtak, hogy az egyes települések milyen arányban tudják és kívánják vállalni a megnövekedett költségeket. Az eredeti társulási megállapodás szerint a három település lakosságszám arányosan osztozik a költségeken, amennyiben az állami normatíva nem lenne elég. Ám eddig még nem kellett pluszban hozzájárulni a költségekhez. Idén először állt elő ilyen helyzet. Ám az első körös javaslat arról szólt, hogy Csákvár, Gánt és Vértesboglár egyenlő arányban osztozzon a költségeken. Ezzel Sztányi István, Vértesboglár polgármestere egyáltalán nem értett egyet. 

-A vértesboglári önkormányzat nem tartja igazságosnak azt a javaslatot, hogy a jövőben a három település egyforma mértékben járuljon hozzá a költségekhez, ugyanis, amíg nálunk nagyjából 900 fő él a településen, Gánton pedig 800, addig Csákváron – ami ráadásul város – több mint ötezren laknak. Hogyan fizethetnénk egyformán? A mi költségvetésünk éves szinten 250 millió forint, Csákváré vélhetően 1-2 milliárd forint körül lehet. Nekünk az a durván 20 millió forint, ami a részünk lenne egy ilyen megállapodás eredményeként, rengeteg pénz!– fogalmazta meg aggályait a javaslattal kapcsolatban Sztányi István még a közös testületi ülést megelőzően. Hozzátette, az elmúlt évek folyamán mindig is jó volt az együttműködés a csákvári hivatallal, aminek a munkájával egyébként teljes mértékben meg vannak elégedve.

Az egyeztetésen végül az a megállapodás született, hogy a jövőben Csákvár 50, Gánt és Vértesboglár pedig 25-25 százalékban veszi ki a részét a költségekből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában