Korhű ruhában, korhű fegyverzettel

2023.02.27. 12:00

175 év fegyverben – Az I. András Király Lovagrend a VMK-ban járt

A Petőfi 200 programsorozat keretében az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc történései elevenedtek meg néhány nappal ezelőtt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárban.

Kecskés Zoltán

A szentimrés diákok nagyon élvezték Bencze Tamás és társa, Izsay Ferenc előadását.

Forrás: Intézmény

Bencze Tamás munkásságát talán nem kell senkinek sem bemutatni. Neve mára már teljesen egybeforrt az általa 2004-ben alapított I. András Király Lovagrend nevével, melynek nagymestereként, a katonai hagyományőrzést szívügyének tekinti. Az elmúlt több mint egynegyed esztendőben számos kiállítás és interaktív program fűződik a nevéhez.

Ahogy Kalincsákné Molnár Zsuzsannától, a Tolnai utcai tagkönyvtár vezetőjétől megtudtuk, a székesfehérvári lovagrend ezúttal sem hazudtolta meg magát: az előző hét közepén ismét ámulatba ejtette a könyvtárba érkező harmadikos szentimrés diákokat.

– A Petőfi-emlékév kapcsán szerveztük ezt a rendezvényt, amely ismét hatalmas sikert aratott. Az I. András Király Lovagrend nagymestere, Bencze Tamás és társa Izsay Ferenc bemutatták, elmesélték a szabadságharc eseményeit korhű ruhában, majd a gyermekek nagy-nagy örömére „A Kőleves" című magyar népmesét is elregélték. A csillogó gyermeki szemek és a nagy nevetések sem maradhattak el a népimesétől. A szegény vitéznek ugyanis sikerül rászednie egy idős asszonyt, hogy főzzenek az ő csodakövéből finom levest, ami olyan jól sikerült, hogy még a tíz ujjukat is megnyalták utána – eleveníti fel Kalincsákné Molnár Zsuzsanna a történetek, akitől azt is megtudtuk, hogy a tagkönyvtár és Bencze Tamás kapcsolata már hosszú évekre nyúlik vissza és hamarosan újabb hasonló eseményre várják a lurkókat. A fellépő ismét az I. András Király Lovagrend lesz, korhű ruhában tart majd élvezetes előadást. 

Emellett pedig ne feledjék – hívta fel a figyelmünket a tagkönyvtár vezetője –, hogy március 1-től igazi drágakövek érkeznek a Tolnai utcába, köztük a 2023-as év ásványa, az antimonit. Az erről szóló írásunkat ITT olvashatják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában