Az utókorra gondolva

2023.04.20. 18:02

Fákat ültettek a jövő jegyében Martonvásáron (videó)

A fákat alapvetően nem magunknak, hanem a jövő generációjának ültetjük – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön, a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ parkolójában zajló eseményen.

Kecskés Zoltán

A zöldülés útján – facsemetékkel gazdagodott Martonvásár

Fotó: Kozma Milos

Nobilis Márton rámutatott, hogy a kormány eltökélt célja, hogy 2030-ra 27 százalékra növelje az ország erdővel borított területeinek arányát, éppen ezért hirdette meg immáron harmadik ütemben a településfásítási programot. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kezdeményezés keretében, az utóbbi két évben több mint 35 ezer új belterületi fát ültettek, amit 2023 tavaszán és őszén, további 10 ezer követ. Nobilis Márton jelezte, hogy az eddigi két kiírás során, összesen  másfél milliárd forintot fordított a kormány a vidéki települések fásítására.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Pannónia Szíve, ennek a kezdeményezésnek egy emblematikus helyszíne, hiszen az országos program második üteme Óbarkon zárult, most pedig a Pannónia Szíve fellegvárában folytatódik. Martonvásáron összesen 24 fa került kiültetésre, ebből három itt a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ mellett, de az élelmesek a vasútállomásnál, a sportcentrum és az iskola környékén, vagy éppen a temetőnél is észrevehetik a 2 és 5 méter közötti magas növényeket – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy nem csak Magyarország, de Európa egyik legzöldebb programjáról beszélünk, amely egy valós zöld program. Mint mondta, hiszen mi lehet annál zöldebb, mint hogy fát ültetünk. 

Fotó: Kozma Milos

A köszöntők után a BBKK mellett területen három fát is elültettek politikusok Horváth Bálint alpolgármesterrel és a megjelentekkel közösen. A program ezt követően a Brunszvik-kastély mesés parkjában folytatódott, ahol többek között a Beethoven Emlékmúzeumot is meglátogatta Nobilis Márton államtitkár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában