Költségtakarékos megoldás

2023.05.01. 11:00

Kísérleti útépítés Abán – ha beválik, jöhet a folytatás

Saját forrásból, a meleg aszfaltos útépítésnél olcsóbb és egyszerűbb technológia igénybevételével zajlik útfelújítás Abán. Ha a közeljövő tapasztalatai kedvezőek lesznek, további utcák újulhatnak meg költséghatékony eljárással.

Héjj Vivien

A meleg aszfaltos burkolat helyett most új technológiával próbálkozik az önkormányzat - képünkön a tavaly megújult Vörösmarty utca

Fotó: NAGY NORBERT - FMH-Archív

Egy, a hagyományostól eltérő útfelújítási technológiával kísérletezik Aba: a Kastélykert utcában hamarosan lezárul a kísérleti útépítés, amellyel egy egyszerűbb és olcsóbb technológiát tesztel az önkormányzat. Amennyiben ez megfelelő eredményt hoz, több utca felújítására is alkalmazható lesz a meleg aszfaltos útépítés árának nagyjából 60 százalékából megvalósítható projekt.

Így néz ki jelenleg a felújítás alatt álló Kastélykert utca
Forrás: Önkormányzat

– A Kastélykert utcára azért esett a választás, mert az itt levő Gimnázium az egyetlen olyan települési közintézmény, amely nem közelíthető meg pormentes úton. Az ún. tört aszfaltos technológia alkalmazása során a végleges és zárt útfelület kialakulásához időre és a Nap melegére van szükség. A Nap melege és az autók kerekének a nyomása az, ami létrehozza a tömör aszfalt burkolatot. A korlátja az, hogy csak kisebb forgalmú utcákban alkalmazható. – fogalmazott tájékoztatójában a projekt kapcsán Aba polgármestere.

Az érintett utcában – átmenetileg – 3,5 tonnás súly- és 30 kilométer per órás sebességkorlátozást vezet be az önkormányzat. Egyúttal a városvezetés kéri, mindenki fokozott óvatossággal, a korlátozásokra különös tekintettel használja az utcát annak érdekében, hogy az új út megfelelően kialakulhasson.

– Az út használatát figyelemmel kíséri az önkormányzat, az igénybevétel során keletkezett tapasztalatokat, észrevételeket összegyűjti, szükség szerint további munkálatokat végeztet el. Bízunk abban, hogy a május 31-ig tartó megfigyelési időszakban kedvező tapasztalatok gyűlnek össze, melyek alapján lehetőség lesz ezen a kedvező áron, megfelelő minőségben még több abai közutat pormentessé tenni. – hangsúlyozta a városvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában