Istenek, ideák, hősök

2023.06.04. 11:30

Régészet napja és éjszakája a Rendházban

Háromezer éves dunai kard, görög vízhordó edény a szkíta sírban és borzalmas harci sérülések. Ez mind a bronzkorból.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Igazán izgalmas előadássorozatnak lehettek hallgatói, akik szombaton délután ellátogattak a Szent István Király Múzeum Régészeti napjára és éjszakájára.

A közönség a tudományos és ismeretterjesztő előadások során, olyan érdekességeket tudhatott meg az előadóktól, amit ritkán vagy inkább sohasem hallott azelőtt. 

Füzesi András a hősök és istenek előtti időkből való történeteket és ezen belül a mesemondást, a mesélés történetét ismertette meg a közönséggel. Tarbay János Gábor a folyóból előkerült halálos fegyverekről beszélt, azon belül is a Duna Budapesti szakaszán talált bronzkori kardról, amit Chicagoban, a Field Múzeumban őriznek. Az intézmény még a két világháború között vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeumtól. Az azóta eltelt évtizedek a kard tulajdonosaival elfeledtették valós eredetét, és mint replikát őrizték az amerikai múzeum raktárában, amíg Tarbay János nem kezdte el vizsgálni, és persze hazai iratok után nézve, kutatni a kard eredetét. Nem meglepő, hogy neki sikerült rövid időn belül bizonyítania, hogy a nagyjából egy méteres kard bizony „ősöreg”, nagyjából 3000 éves.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Soós Bence egy valaha volt szkíta uralkodó sírjáról és az abban talált, görög földről származó vízhordó edényről mesélt előadásában. Mi ebben a különleges? A sírt az 1950-es években találták Ártándon, egy homokbányában.
Majd elérkezett a régészet sötét oldala. Kósa Polett a brutális késő bronzkorról, a harcokról és az általuk megszerzett sérülésekről mesélt döbbent hallgatóságának. Kőfalvi Csilla az Orpheus/Dionysosi kultuszokról és a Bacchikus misztériumról árult el érdekes részleteket.
Az előadássorozatok végével az est korántsem ért véget. Rendhagyó Museum Quiz-zel folytatták a rendezvényt a szervezők, melynek kérdései és képei az elhangzott előadások témáira épültek. A napot és a vetélkedőt exkluzív borkóstolóval zárták, ahol a BorSziget jóvoltából 5 különböző bort ízlelhettek a jelenlévők és szerezhettek ismereteket a minőségi italokról.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában