Megalkuvást nem ismerő különleges állatfaj

2023.08.04. 15:40

Megkoszorúzták a Vásárhelyi út mellett felállított Repülős és Ejtőernyős emlékművet (galéria)

Pénteken délelőtt a méltán híres 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj előtt tisztelegtek a Vásárhelyi úti emlékműnél katonák, honvédelmi hagyományőrzők, nyugállományúak.

Palocsai Jenő

Bár már nem létezik az önálló alakulat, még vannak, akik elevenen emlékeznek és másokat is emlékeztetnek, hogy ne merüljenek feledésbe a hatvankettesek

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Ahogy minden évben, úgy idén is elmondták a második világháború után újjászervezett 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj történetét, ám ezúttal Hajnal István ezredes, a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnok kezdte a kezdet kezdeténél.

A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának nevében beszélő tiszt elmondta:

-A magyar katonai ejtőernyőzés története szorosan összefügg a katonai repülés történetével. Az első magyar katona, aki ejtőernyővel ugrott, az vitéz Boksay Antal főhadnagy volt, aki 1918. 03. 26-án ugrott ki egy német gépből, Dél-Tirolban. A katonai ejtőernyőzés fénykora a második világháború idejére tehető, amikor is az ejtőernyő, mint új, gyors, hatékony eszköz lehetővé tette új típusú harcászati elvek alkalmazását. A magyar katonai ejtőernyőzés elindulásának dátuma 1938. szeptember 11, ugyanis ekkor alakult meg az első magyar katonai kiképző keret 18 fővel, Szombathelyen. Tíz hadnagy került a kísérleti keretbe, melyből 1939. október 1-én megalakul a honvéd ejtőernyős század, emlékezett vissza Hajnal István ezredes.

Az idei volt a 31. alkalom, hogy megemlékezést tart a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél. A zászlóalj jelentős szerepet töltött be a város kulturális és sportéletében, ám a tiszavirág-életű alakulatot 1954 őszén megszüntették.

-A zászlóalj ugyan megszűnt, mint megannyi más dolog, de az ejtőernyős szellemiség soha. Maradtunk, maradunk mindig egyfajta különleges állatfaj, akikre mindenben lehet számítani. Az ejtőernyősök mindenhol a világon a fegyveres erők, a katonai szervezetek elitjéhez tartoznak. Mindannyian, akik megtapasztalhattuk azt a semmihez sem fogható érzést, amit ez ejtőernyőzés nyújt, tudjuk, hogy olyan pozitív motivációkat ad a mindennapi tevékenységhez, ami belülről készteti az egyént, hogy az élet minden területén törekedjen a maximum elérésére, zárta mondandóját az ezredes.

Hajnal István ezredes felhívta a figyelmet, hogy a ejtőernyősök mindenhol a világon a fegyveres erők, a katonai szervezetek elitjéhez tartoznak
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A beszédeket követően katonai tiszteletadás mellett, a helyőrségi zenekar által diktált ütemben több szervezet és alakulat is elhelyezett egy-egy koszorút, a Vásárhelyi úton, zászlók között álló emlékmű lábaihoz. A megemlékezők ezt követően a tiszti klubba mentek, régi dolgokat felidézni és a legújabb eseményeket megbeszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában