Beszélgetés Kovács Bélával

2023.10.28. 17:00

Hetvennyolc év múltán is veszélyesek lehetnek a földben maradt bombák

Igencsak veszélyesek azok a hatalmas méretű II. világháborús tüzérségi lőszerek, amiket a minap találtak meg Előszálláson. A veszedelmes "leletegyüttes" első darabját a hatóságoknak bejelentő Kovács Bélával készített interjút a duol.hu.

Feol.hu

Fotó: Balogh Tamás / DH

Elismerem, a hiúságomnak jót tenne, ha a tények feltárásának a sikerét magamnak tulajdoníthatnám, de nem így történt. Egy az alkalomra összeállt trióval, Előszállás minden titkát és helyszínét ismerő polgármesterével Farkas Imrével, és jegyzőjével Győriné Tar Edittel álomcsapattá formálódva, egy fél délutános információ szerzés, a történelem fölelevenítése, és egy sor telefonálás után már rá is bukkantunk a lelkiismeretes bejelentőre Kovács Bélára, és már azt is tudtuk, hogy hol van a szörnyű eszközöket titokban őrző helyszín.

Kovács Béla előző délután bemondta a Bíbic nevű településrész nevét, a találkozónk időpontját és másnap reggel, a szakadó eső ellenére pontosan oda is értünk egy álomszép helyen fekvő árpaföld szélére.

– Nyugdíjas őstermelő vagyok. Ez a mezőgazdasági tevékenység a hobbim. Leginkább a felügyeletét látom el azt itt folyó munkáknak. A családunknak már „ősidők” óta volt itt egy kisebb birtoka, és amikor lehetőség nyílt a kárpótlási jegyek fölhasználására, akkor itt szereztünk még egy kis földterületet. Ez a Bíbic környék, a háború előtti időszakban a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonában, kisebb parcellákban állt. 

Forrás: duol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában