Nosztalgia

2023.11.21. 07:00

Hetekig borította óriás hótakaró Fejér megyét 30 évvel ezelőtt (galéria)

Keményen indított a tél 1993-ban, 30 évvel ezelőtt. Már Márton napját is alig várta meg, úgy döntött, egységes, puha lepellel borítja be a megye egészét. Két hétig címlapon szerepelt a korán jött és nagy mennyiségű hó, ami újabb és újabb égből hullt adaggal bénította meg sokszor a közlekedést. Lapozzák végig archív fotóinkat is, melyeket a hírlap fotóriporterei Kabáczy Szilárd és Gregority Antal készítettek.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

Sokunknak vannak emlékmorzsái a szerkesztőségből is, kinek saját, kinek szülei elmeséléséből, a családi legendáriumból. Volt, kinek az iskolai hószünet ugrott be boldog mementóként, más a bátyja születésének pillanatait idézte fel, persze nem saját emlékképként, hanem felmenői "emlékkönyvéből". Ilyen körülmények között nem volt egyszerű még a kórházba sem eljutni! Olyan kollégánk is van, ki az első vonalból tudósított annak idején a történésekről. Előkerestük a hírlap archívumában rejtőzködő kincseket, hogy önöknek is megmutathassuk a hópaplanban elakadt autókat, a fehér csendben sétálókat a Fő utcán, az egymásba kapaszkodva szentmisére "igyekvőket", a szerkesztőség jelenlegi utcáját behavazódva, egy, a hó súlya alatt megroggyant háztetőt, s a hótorlaszokat lapátolókat.

De kezdjük múltidézőnket a legelején: november 12-én, egy pénteki napon, sokak meglepetésére, leesett az első hó és november 30-áig sem adott lejjebb intenzitásából. Szombaton is erős havazásról számolt be a krónika, és még 15-én hétfőn is azt prognosztizálta az időjárásjelentés: lesz folytatás, nem is akármilyen! (A fejlécben ez olvasható 15-én: "folytatódik a télies, borult idő, havazásra lehet számítani. A nappali csúcshőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között lesz.")

Fotó: Kabáczy Szilárd és Gregority Antal

A hirtelen és korán jött havazás első napjai

A tudósító hétfőn arról számolt be címlapon, hogy Fejér megye egyes részein, főként Cece és Sárbogárd térségében 25 centiméter hó is esett, de mindez nem okozott jelentősebb fennakadást a közúti közlekedésben (itt még nem tudhatták, hogy hamarosan vasutas-sztrájk is sújtja majd a közlekedésben érdekelteket, úgynevezett utazókat, de erről majd később).  Ahogy annak 30 évvel ezelőtt is történnie kellett, a Székesfehérvári Közúti Igazgatóság emberei szombat hajnalban 26 saját munkagéppel kezdték meg a hóeltakarítást, majd az intenzív havazás miatt grédereket és traktorokat is bevetettek, így 31- re bővült a géppark. Munkába állt négy hóeke is, így sikerült megszakítás nélküli munkával vasárnap reggelre járhatóvá tenni lényegében az összes megyei utat, a főutak újra "fekete" burkolatúvá váltak. A szerencsefaktor abban állt, hogy hiába jött hirtelen sok hó, nagy légmozgás nem kísérte, így a hóátfúvás okozta bajokat nem kellett felszámolni. Latyak, síkosság - ez volt, ami bosszúságot okozott a közlekedőknek, de torlódás is csak a komolyabb emelkedőknél — így például Perkáta térségében — alakult ki. Vasárnap délig mindössze négy súlyos és egy könnyű sérüléssel járó baleset történt, leginkább árokba borulásokhoz kértek segítséget. Természetesen az autóbuszközlekedés is lelassult, voltak járatkimaradások is, késtek a vonatok, megrongálódott több elektromos vezeték is. Késett a postavonat, s következményeként a posta is, volt, hogy mentőautó csúszott meg, sőt megyehatáron túlra, sürgős esetben, már mentőhelikoptert kellett hívni a szállításhoz! A szokásosnál lassabban, 10- 15 perces késéssel jutottak ki a segélyhívás helyszínére a mentők, számolt be akkor az OMSZ ügyeletese. Az EDÁSZ ügyeletese elmondta akkor a hírlapnak, szerencsére a havazás miatt áramkimaradást nem észleltek Fejér megyében, csak a letört gallyak eltávolításával volt dolguk. 

Igaz nem Fejér megyei vonatkozás, de érinthette az itt élőket is: a nagy hó a repülőtéren is fennakadásokat okozott. Így ír erről a hírlap: "A folyamatos tisztítás ellenére a leszállópálya csúszóssága miatt szombat délelőtt öt gép nem vállalkozott a landolásra és visszafordult Bécs, illetve Róma felé. Nem szállt le a Malév 531-es müncheni, az Aeroflot moszkvai járata, a Lufthansa frankfurti, valamint a Malév római gépe és egy menetrend szerinti olasz kisgép. Arról, hogy a repülőgép személyzete vállalja-e a leszállást, vagy visszafordul, a gépre vonatkozó szabályok alapján dönt a kapitány. Az induló járatokat nem akadályozta a hóesés." A teherforgalomban Záhonynál volt a legnagyobb torlódás. 

Fotó: Kabáczy Szilárd és Gregority Antal

Sztrájk és eső után köpönyeg

Majd jött a következő címlap, stílszerűen a fordulattal, miszerint a hóra még a sztrájk is rátett egy lapáttal: "a hétfői vasutassztrájk Fejér megyében hajnali havazással kezdődött, emiatt egyes vonatok egyébként is késtek volna, a vasutasok bérkövetelései erre tettek rá még egy „lapáttal", aminek eredményeként másfél, kétórás késések keletkeztek." 

Kiderült, kínos meglepetéssel szolgált a novemberi havazás a kukoricabetakarító brigádok számára is. Egyes termelőknél, különböző okok, főként pénzhiány miatt, 50-100 hektár termését, azaz összesen mintegy 15-20 ezer hektár területen borítja "most", azaz 1993-ban, a kukoricát 30-35 centis hó. "Hó alatt telel a búza — fázik a kukorica" - írták, s azt jelentette, a búzának oltalmat ad a hótakaró, a kemény fagyoktól óvhatja a jövő évi kenyérnek valót, de a le nem szedett kukorica még több gazdaságban is "lábon állt", s értelemszerűen a vastag hótakaró megnehezítette a betakarítását. "Bicske térségében már rég végeztek a begyűjtéssel, a Zámolyi gazdaság a környező szövetkezeteknek is segített, a soponyai határban viszont a 600 hektáros vetésterület több, mint a felén még lábon áll a kukorica, ám begyűjtéséről még nem mondtak le. A betakarítás idején a 30 százalékos nedvességtartalom miatt a szárítás heti költsége 1 millió forint lett volna, emiatt várakozni kényszerültek" - foglalta össze a hírlap újságírója.

30 évvel ezelőtt így nézett ki Fejér megye, a képre kattintva lapozható galéria nyílik:

Nem kell 30 évet várni ahhoz, hogy az ember szarkasztikus humorral szemlélje: a nagy havazás negyedik napján tartották meg a hagyományos, minden évben esedékes preventív(!) "hóértekezletet" a közútnál. Erre idén- tehát 2023-ban - például november 10-én került sor, mai szemmel abszolút időben, hiszen fikarcnyi esélye sem volt annak, hogy akár egy pehelynyi hó is a fejük fölött, amolyan fenyegető bárdként lebegjen. No, de vissza a megkésett értekezletre, akkor így írt róla vitriolosan az újságíró: "Eső után köpönyeg? A hó megelőzte az értekezletet. Az évtizedes gyakorlatnak megfelelően november 15-én tartotta „hóértekezletét” a Székesfehérvári Közúti Igazgatóság, melyen a téli hóeltakarításban, közlekedésben érintettek vettek részt. Idén a hó viszont megelőzte az értekezletet." S mellette a kép a már rég hadban álló hószörnyről, minek nem volt ideje értekezleten felkészülnie a télre.

Megakasztjuk a történetszálat, de ezen a ponton muszáj beékelnünk ide egy leleményes hirdetőt is, aki a súlyos hóhelyzetet összefoglaló Krónika oldalon helyeztette el alábbi hirdetését: TEKINTETTEL A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE TOVÁBB TART A SÍRUHA ÉS TÉLI KABÁT VÁSÁR A SECOTEX BT-nél. Síruha már 400. Ft-tól, téli kabátok már 800.- Ft-tól. Óriási választék, érdemes eljönni!)

Tél tábornok hadüzenete...Leszakadt az „ég” Sárkeszin

Fejér megye déli részén kedd reggel intenzív volt a havazás. November 17-én az utak már országszerte járhatók voltak, nem volt hóakadály, sem hótorlasz. Hat, a hónyomással összefüggő épületkárt jelentettek be a megye területéről az AB-Aegon Biztosító Rt.-nél. Mindössze egy ízben sérült meg lakóház, a többi esetben melléképület, illetve előtető rongálódott meg csupán. Ami a gépjárműveket illeti: Fejérben 43 koccanásos baleset kárvallottja tett bejelentést — tudta meg a lap akkor Szloboda Antaltól, az AB-Aegon Általános Biztosító Rt. Fejér megyei kárrendezési irodájának igazgatójától. Ahogy azt is, sajnos a havazás következtében Sárkeszin beszakadt egy lakóház teteje. 

A szombaton leesett húsz, helyenként harminc centis hó „megnyomta” a tetőt, és bedőlt az egész szerkezet. Fenti galériánkban erről is látható fotó, melynek képaláírása ez volt: "A ház tetőszerkezete nem bírta ki a szombaton esett hó nyomását: ennyi maradt egy otthonból... Fotó: Gregority Antal"

S így a tudósítás: "Olyan az egész, mintha háborús film díszlete lenne" - fogalmazott Tihanyi Tamás újságírónk -  "vagy részlet egy balkáni tudósításból. A tető sehol, a falak megrogyva. Csengetésünkre Weilandné nyit ajtót. Bizony meglepődünk azon, hogy a történtek ellenére a család - négy gyerekkel - még a házban lakik. - Szörnyű este volt - emlékezik az asszony sírással küszködve - ha akkor a hálószobában vagyunk, nem élünk már. Leszakadt az egész...Kétségbe vagyunk esve: nemrég vezetettük be a gázt, arra ment el minden félretett pénzünk."

Fotó: Kabáczy Szilárd és Gregority Antal

Kitartott egész novemberben

Ugrunk az időben, november 22-i a lapszám! "November tizedike után még azt hittük, az időjárás Márton napi tréfája a korai hóesés, s mint ilyenkor megszokott, rövidesen el is olvad. Ezzel szemben a természet mégsem vette figyelembe a meteorológiai télkezdetet és egy héttel ezelőtt is havazott, mégpedig jó 40 centis hó hullott. Aztán, hogy végképp komolyan gondolja az idő a dolgokat, a mostani hét végi havazásai bizonyította, mikor újabb tízcentis hó esett, ám Fejér megyében szerencsére nem okozott közlekedési gondokat. "

Majd a 30-i: Márton napján még tréfás népi bölcsességek idézetével igyekeztünk elütni az idei első havazás okozta kellemetlenségeket, amikor Fejér megyére 25-40 centiméter hó hullott. Aztán rövid idő múlva újabb 20 centi esett, a mostani hét végén pedig ismét 25-30 centiméteres hó hullott. " Itt már nem aposztrofálják korainak, vagy hirtelen jöttnek, hiszen a hó már jó pár hete megszokott látványt nyújtott, az emberek beletörődtek a szépségeibe, kellemetlenségeibe. Itt már hamisítatlan télről beszélnek, egy nappal a december 1-ji lapszám előtt. Múltidézés a múltidézésben, hogy megemlítik, ez a bizonyos legutóbbi havazás az emlékezetes 1987 január 12-ét követő zimankót idézte. 

December elején pedig folytatódott a havazás...

Összefoglalásképp, innen, 2023 meleg novemberéből nézzünk rá vissza, idézzük fel konkrét számokban is, mennyivel másabb volt az időjárás 3 évtizeddel ezelőtt.

A LÉGKÖR folyóirat 1994. évi 1. számában Kis-Kovács Gábor az 1993 őszének időjárási jellemzése című cikkében így fogalmazott: "Hideg, csapadékos és napfényben rendkívül szegény időjárás jellemezte 1993 novemberét. A havi csapadékösszegek 24 mm (Fügöd) és 163 mm (Marcali) között alakultak, és az északkeleti országrészt leszámítva mindenütt meghaladták a sokévi átlagot. Szinte nem múlt el nap csapadékhullás nélkül. Az első tíz napban eső, majd november 11-től havas eső és hó esett. Országszerte 6-12 napon havazott, és a hótakarós napok száma elérte néhol a 18-at is. Az ismétlődő havazások hatására a maximális hóréteg vastagsága keleten 10-20 cm, a Dunántúlon 30-40 cm volt, de helyenként 50-73 cm-es hótakaró borította a földeket. Ez bízvást rendkívülinek tekinthető, hiszen novemberben átlagosan 1-2 hótakarós napra kell számítani, és az átlagos maximális hóvastagág is általában 5 cm alatt marad.

A 24 óra alatt lehullott legnagyobb csapadék 41,7 mm (Lenti, november 29), míg a maximális hótakaró vastagság 86 cm (Lókút, november 30.)."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában