Egyre több családból hiányzik a férj, az apa

2023.12.04. 07:00

Kárpátaljára indulnának a cipősdoboz ajándékokkal

A Seregélyesi Baptista Általános Iskolában idén is gyűjtik a cipősdoboznyi ajándékokat, ám ezúttal egy kis segítséget várnak ahhoz, hogy jótékony céljukat a határokon túl, a hosszú háború árnyékában is meg tudják valósítani.

Tihanyi Tamás

Bár gyűlnek a cipősdoboz ajándékok, de egyelőre úgy tűnik, mégsem juthat mindenhová

Fotó: Tihanyi Tamás

A Baptista Szeretetszolgálat idén 20. alkalommal szervezte meg a Cipősdoboz Akciót, amely kezdeményezés a két évtized alatt már számtalan követőre talált. Ez persze egyáltalán nem baj, a lényeg ugyanis az, hogy minél több rászoruló kisgyerek számára teljen meg egy-egy doboz ajándékkal, és olyan kisfiúk és kislányok is kaphassanak meglepetést a karácsonyfa alá, akiknek ez másként nem volna lehetséges. Az akció háromszáznál több országos gyűjtőponttal, húsz Fejér vármegyei helyszínnel már javában dübörög és december 18-ig tart, hogy még maradjon idő eljuttatni a dobozokat azokhoz, akik már nagyon várják az ajándékokat.

A gyerekek számára a bizonytalanság érzését talán csökkenti ilyenkor, ha érzik, sokan ismeretlenül is gondolnak rájuk és törődnek velük. Az idei tél nem hozott békét, továbbra sem könnyű az élet Kárpátalján
Fotó: Tihanyi Tamás

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola közössége már hosszú ideje szoros kapcsolatot ápol Kárpátaljával, ottani intézményekkel, óvodákkal és iskolákkal. Amikor csak lehet, ők oda szállítják összegyűjtött dobozaikat – esetenként más jellegű adományaikat is –, hiszen csak nehezen lehetne azoknak idén jobb helyet találni. A magyarok helyzetét az ukrajnai belső menekültek ellátásának felelőssége is nehezíti. A magyarlakta falvakban sajnos sok és egyre több a csonka család, olyan, ahol vagy azért hiányzik a férj, az apa, mert a fronton harcol, ott elesett, vagy azért, mert külföldön dolgozik és onnan igyekszik támogatni a szeretteit. A seregélyesiek elsősorban a hiányzó férfiak gyermekeire gondoltak idén, számukra próbálnak minél több cipősdoboz ajándékot összegyűjteni.

Sok az olyan család, ahol karácsonykor hiányzik majd a férj, az apa az ünnepi asztal mellől. A felvétel Zápszonyban készült
Fotó: Tihanyi Tamás

Azonban a háborús válság hatásai nem álltak meg az ukrán határnál, nálunk is éreztetik hatásukat. Nem könnyű fenntartani az adománygyűjtés lendületét, eddig úgy tapasztalják, mintha nehezebben gyűlnének a dobozok, mint korábban. Ennek ellenére makacsul kitartanak amellett, hogy még az ünnep előtt útnak indulnak azokhoz, akik szívében egy kis ajándékkal talán sikerül kicsit betölteni azt az űrt, amit az apa hiánya okoz. Sajtos József, az iskola igazgatója ezért azzal a kéréssel fordult a vármegyei hírportálhoz, hogy ha lehet, számoljunk be róla: várják azoknak a cégeknek, közösségeknek, magánszemélyeknek a csatlakozását, akik segítenék őket és gyűjtenének ajándékokat: a helyszínre juttatásukról már a seregélyesiek gondoskodnak. 

Sajtos József hozzátette: nem csupán teljesen megtöltött, „elkészített” cipősdobozokra gondoltak, hanem bármiféle adományra: csokira, játékra, bármire, ami örömet okozhat egy kisgyereknek. A dobozokat majd az iskola összeállítja. Az iskola tanárai és a csomagolásban résztvevő tanárok hálásan várják a jószándékú hívásokat, Sajtos József száma: 20/478-4296.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában