Új Advent Kórustársaság

2023.12.17. 13:04

Lelket melengető kóruskoncert Sárszentmihályon

„Bízzatok az Úrban mindenkor, mert az Úr a mi kősziklánk mindörökre!” (Ézsaiás 26:4) Az Új Advent Kórustársaság szombaton, Sárszentmihályon, a református templomban adott koncertet, Juhász Zsuzsa karnagy vezetésével.

V. Varga József

Az Új Advent Kórustársaság a sárszentmihályi református templomban adott koncertet

Fotó: Szencsenkó Iván

– A kórus előadásában felcsendültek Sweelinck-, Buxtehude-, Stopford-, Daróczi-Bárdos-, Zarewutius-, Paminger-, Fletcha-, Osiander-, Raselius-, Crüger-, Tallis- és Bach-művek – mondta el lapunknak Szabó Virág református lelkipásztor. – Több formációt is bemutattak: megszólaltak teljes kórusként, kamarakórusként, átalakultak két kórussá, kamarazenekarrá. A műveket eredeti nyelven adták elő, a magyarra fordított szöveget kézbe adták, így a hallgatóság értelmezni is tudta a hallottakat.

Az előadáson elsősorban az adventi várakozás önfeledt örömét és gondolati mélységeit kutatták, de nem álltak meg a karácsonyra való várakozásnál. Az eredetileg 15. századi, számos átépítést megélt református templom épületének különböző részletei más és más történelmi korszakokról mesélnek, amelyekből néhányat a zene, az énekhang eszközeivel hallhatóvá is tettek.

Amint megtudtuk: a budapesti Új Advent Kórustársaság ötlete egy zenei táborban fogant meg 2016-ban. Új Advent azért, mert céljuk, hogy elsősorban a Hetednapi Adventista Egyházból gyűjtsék össze azokat a kórusénekeseket, akik nem riadnak vissza komolyabb művek előadásától, és szívügyük a színvonalas, művészi, klasszikus egyházi zene művelése. Kórustársaság pedig azért, mert az együttes nem állandóan működő, fix taglétszámmal rendelkező kórus, bár tagjaik jelentős hányada állandó. Működésük mégsem hagyományos, évente több, néhány hónapos projektet szerveznek egy-egy időszerű téma köré csoportosítva a darabokat, és erre reagálva jelentkezhetnek az éppen aktuális tagok.

A formáció alapvetően vegyes kar, de szeretnek kihasználni minden lehetőséget, koncertjeiken sűrűn változik a színpadkép, a felállás, rendszerint prózai és verses elemekkel is igyekszenek emelni a zenei élményt. Témaválasztásaikkal szeretnének az embereket érdeklő, aktuális és fontos kérdésekre a zene segítségével választ találni, meggyőződésük, hogy számtalanszor a művészet az a kulcs, amely nyitja a lelkek ajtaját.

– Rendkívül színvonalas koncertélményhez juthattunk ezen az alkalmon, a gyönyörű, tiszta énekhangot változatossá tették az időnként megszólaló hangszerek (furulya, zongora, cselló, dob), illetve a felcsendülő művek megértését segítő, bibliai igék felolvasása. Árpád-kori templomunk különösen jó akusztikai adottságai jól segítették a lelket melengető hangzást. Hálásak vagyunk Istennek, hogy részesei lehettünk az adventi elcsendesedést segítő hangversenynek – tette hozzá Szabó Virág.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában